[ X ]
[ X ]
[ X ]
Răspunsul Procuraturii Generale la solicitarea Platformei „DA” de a audia Procurorul General în Parlament
30 Iunie

În contextul solicitării Platformei „Demnitate și Adevăr” de audiere în Parlament a Procurorului General pe marginea mai multor cauze penale de rezonanță, instituția a venit cu câteva precizări, transmite CURENTUL.

„Într-un stat de drept nimeni și cu atât mai mult un reprezentat al puterii politice nu are dreptul să extrapoleze cu afirmații care aduc atingere principiului constituțional privind separația și colaborarea puterilor în stat, atentează la independența și imparțialitatea Procuraturii, ca valori supreme ale statului de drept. Parlamentul nu controlează activitatea procesuală a Procuraturii, iar solicitarea deputatului de audiere a Procurorului General pe anumite dosare în Parlament iese din limitele legalului și poate fi apreciată ca amestec al puterii legislative în activitatea autorității judiciare (vezi cauza la CEDO – Guja vs Moldova; Hotărârea Curții Constituționale nr.29 din 23.09.13 și Decizia Curții Constituționale nr.71 din 27.07.2017, întemeiate atât pe prevederi ale cadrului normativ intern, cât și pe mai multe recomandări ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei). Cu excepția controlului ierarhic intern, unica autoritate ce realizează controlul procesual al prestației procurorilor este sistemul judecătoresc.

Procuratura va continua să informeze societatea despre rezultatele acțiunilor întreprinse, așa precum se procedează pe toate dosarele de interes sporit”, se spune în mesajul Procuraturii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților