Membrii Comitetului de supraveghere a proiectului „Activități de asigurare a durabilității pentru ecosistemele priacvatice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” au audiat Raportul de activitate a echipei de implementare, Raportul financiar și planul pentru anul 2017 și Raportul de evaluare externă ce a avut ca scop evaluarea activităților proiectului, eficiența și impactul acestora, rezultatele atinse, transmite CURENTUL.
În cadrul proiectului se preconizează identificarea măsurilor prioritare necesare și realizarea unora dintre ele pentru rezolvarea problemelor ce țin de sistemele de aprovizionare cu apă în satele Popeasca și Talmaza din Zona Ramsar „Nistrul de Jos”.
Raportul indică că activitățile proiectului au fost efectuate calitativ, sunt eficiente și durabile și au un impact semnificativ asupra situației din regiune. Raportul mai include unele recomandări pentru viitor de îmbunătățire a situației în regiune.
O altă problemă ce necesită soluționare constă în protejarea unei părți din s. Cioburciu, afectată periodic de inundații, prin reconstruirea sistemului anti-inundații, crearea unei boiște reglementate pe malul stâng al Nistrului, efectuarea lucrărilor de împădurire în zonele valoroase din Zona Ramsar „Nistrul de Jos” și în fâșiile riverane de protecție a apelor (15-18 ha), precum și efectuarea unui studiu sociologic și de sensibilizare în favoarea consolidării managementului Zonei Ramsar „Nistrul de Jos”, precum și crearea unui parc național în zonă.
Cristina Parfeni