[ X ]
Raportul Gărzii Populare din Orhei pentru 2016: Echipa contribuie la scăderea infracționalității în oraș
16 Martie

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, comandantul Gărzii Populare din Orhei a prezentat raportul de activitate al instituției pe anul 2016 și primele luni ale anului 2017, transmite CURENTUL.

Reamintim, că Garda Populară Orhei a fost reanimată în august 2015 de către Primarul oraşului, Ilan Şor, în vederea asigurării ordinii publice, în baza activităților de voluntariat.

Ca sarcină primordială  a acestei organizații a fost acordarea de ajutor sectorului de poliţie Orhei, prin executarea serviciului de patrulare al străzilor atât în comun, cât şi de sine stătător, oferind posibilitate angajaţilor poliţiei să îşi desfăşoare mai eficient activitatea de bază, să cunoască mai operativ ce se întâmplă în teritoriul deservit, fiind stabilită o informare directă a ofiţerilor de sector de către membrii gărzii despre problemele existente și o colaborare strânsă cu toate serviciile primăriei Orhei şi întreprinderile municipale.

În prezent, Garda Populară are în rândurile sale 26 de persoane, printre care sunt foşti angajaţi ai poliţiei, veterani ai conflictului de pe Nistru, veterani ai războiului din Afganistan şi, un fapt îmbucurător, 3 studenți ai instituţiilor de învăţământ din oraş.

Graţie activităţilor de prevenţie în format nou, deja în primele 3 luni anului 2016 am asistat la o diminuare a criminalităţii stradale în oraş – cu circa 30 %.

Dl. Gori a confirmat că rezultatele obţinute în  perioada de raport au dus  la stoparea tendinţelor negative infracţionale pe teritoriul or. Orhei. Acțiunile de patrulare în locurile publice au dus la diminuarea considerabilă a infracţiunilor, cum ar fi faptul  că în piaţa centrală au fost înregistrate mai puţine furturi de buzunare, mai puţine acte de huliganism, furturi din automobile şi răpiri a mijloacelor de transport. De asemenea, s-au  înregistrat cu 50% mai puţine jafuri faţă de  în anul 2015, a fost înregistrată o scădere a numărului furturilor de animale, datorita patrulării comune cu poliţia a locurilor cu risc sporit pe timp de noapte.

S-a acordat ajutor Inspectoratului de Poliţie în menţinerea ordinii publice în cadrul masurilor în masă. Astfel, pe perioada anului 2016 în oraşul Orhei au fost desfăşurate 72 de măsuri în masă, dintre care: 49 – social-culturale, 12- Sportive și 11 concerte.

Este de menționat faptul că unele activităţi cultural-artistice au fost de durată de la 3 zile până la 3 săptămâni, ordinea publică fiind asigurată de Garda populară în regim non-stop. Este vorba de așa evenimente, cum ar fi: Târgul de paști, Târgul de Crăciun, Ziua Vinului, Hramul Orașului ş.a.

Referitor la rezultatele nemijlocite ale activităţii, Dl Gori a menţionat că în perioada de referinţă personalul gărzii a patrulat 2228 ore în schimbul de zi, 2301 ore în schimbul de seară și 384 ore – razii de noapte. De asemenea au fost efectuate 14 ieșiri în comun cu Inspectoratul de Poliție Orhei, 28 ore de lecții la pregătirea profesională, dintre care 6 ore au fost petrecute de ofiţerii sectorului de poliţie Orhei. A fost acordat ajutor poliţiei la asigurarea executării a 2 hotărâri judecătoreşti, monitorizarea respectării hotărârii privind interzicerea activităţii saloanelor şi sălilor de jocuri de noroc.

În perioada de raport 19 persoane au fost reţinute, conduse şi predate poliţiei –pentru diferite contravenţii; au  fost efectuate 13 chemări a serviciului 903, 19  ale serviciului 902, 4 – 901, și o chemare 904. Tot în această perioadă de către membrii Gărzii Populare au fost efectuate 9 chemări a Regiei Apă-Canal, au fost depistate 4 cazuri de pierdere a actelor, s-a acordat ajutor la dirijarea circulaţiei în cazul accidentelor rutiere  de 5 ori, alte informaţii şi/sau ajutor cetăţenilor – 149 cazuri.

În primele luni ale anului 2017 au fost efectuate 5 solicitări 902, 1 persoană reţinută şi condusă la poliţie pentru comportament agresiv, s-a acordat ajutor poliţiei în cadrul a 7 evenimente culturale, s-a asigurat dirijarea circulaţiei rutiere într-un caz, s-au făcut 73 de observaţii şoferilor pentru parcare neautorizată în locuri publice.

În scopul cunoaşterii mai profunde a problemelor oraşului membrii Gărzii au fost incluşi drept membri ai comisiilor permanente ale primăriei, cum ar fi: comisia privind protecţia drepturilor copilului, comisia situaţii excepţionale, comisia administrativă, fiind invitaţi la toate şedinţele administraţiei şi consiliului orăşenesc.

În calitatea noastră de părinţi, locuitori ai oraşului dar şi membri ai comisiei pentru protecţia drepturilor copilului, acordăm atenţie deosebită siguranţei rutiere.  Astfel, în fiecare dimineaţă locuitorii oraşului Orhei pot vedea membrii Gărzii populare  la trecerile pentru pietoni din apropierea instituţiilor de învăţământ precum şi însoţirea preşcolarilor la  şi de la diferite evenimente.

În calitate de membri în cadrul Comisiei administrative a oraşului, una din sarcini este atragerea atenţiei cetăţenilor la păstrarea curăţeniei, precum şi informarea imediată a serviciilor comunal locative privind intervenţia acestora şi păstrarea aspectului plăcut al oraşului, fiind efectuate zilnic raiduri comune cu reprezentanţii ÎM Servicii comunal locative, în scopul depistării gunoiştilor, arborilor care pot prezenta pericol pentru cetăţeni şi automobile şi altor situaţii ce creează disconfort locuitorilor oraşului.

O sarcină stabilită de administraţie Gărzii populare, este combaterea activităţii ilicite de prestare a serviciilor taxi şi a parcării neregulamentare. Începând cu luna august, de către membrii gărzii au fost depistate, fotografiate şi transmise atât în adresa primăriei, cât şi a poliţiei 23 de cazuri a activităţii ilegale de taxi şi 26 cazuri de parcare neregulamentară.

Un alt obiectiv la care se depune efort este instruirea tinerilor pentru a crește o generație educată. La acest capitol, săptămânal în perioada aprilie-iulie membrii Gărzii Populare  au desfășurat cursuri de instruire cu tinerii Asociației Obşteşti Tinerii Orheiului la compartimentul Bazele securităţii vieţii. Întru educarea sentimentului civic au fost desfăşurate şedinţe cu Colegiul Pedagogic şi Colegiul de medicină din or. Orhei privind constituirea pe baza instituţiilor respective a gărzilor populare de tineret.

În perioada de referință, experienţa pozitivă a Gărzii populare Orhei a fost transmisă şi colegilor din rn Nisporeni, reprezentanţii cărora sau adresat să le acordăm ajutor metodic privind instituirea la ei a unei organizaţii similare.

Primarul unei urbe europene a declarat ”Infrastructura modelează comportamente” şi cred că acest enunţ reflectă şi obiectivele pe care le dorim noi locuitorii oraşului Orhei.

Oamenii tind să se comporte în funcţie de mediul în care activează. Străzi curate, parcuri frumoase, clădiri atrăgătoare, siguranţă – toate acestea vor schimba, poate încet, încet, dar sigur  comportamentul oamenilor.

În acest sens, Garda Populară și-a propus să fie un ajutor de nădejde poliţiei şi societăţii și un sprijin locuitorilor oraşului Orhei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților