Raportul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru anul 2023 a fost prezentat în plenul Parlamentului. Potrivit documentului, în perioada de raportare, ofițerii CNA au depistat 511 infracțiuni. 429 dintre ele vizează cazuri de corupție sau conexe corupției. De asemenea, Centrul Național Anticorupție a participat la documentarea a 111 cauze penale inițiate de Procuratura Generală și alte 14 pornite de Ministerul Afacerilor Interne.
De menționat că, din numărul total de infracțiuni depistate, 12 sunt deosebit de grave, 357 – grave, iar 142 – mai puțin grave sau ușoare. Datele statistice arată că cele mai multe infracțiuni depistate, 115, au fost comise în cadrul întreprinderilor comerciale, 57 în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, 47 în cadrul autorităților publice locale, 43 în cadrul organelor afacerilor interne etc.
Totodată, pe parcursul anului 2023, ofițerii de urmărire penală ai CNA au avut în gestiune 1100 de cauze penale. 405 au fost restanțe din perioada anterioară, 416 au fost inițiate de ofițerii de urmărire penală, iar 279 au parvenit din cadrul altor organe competente. De asemenea, anul trecut, au fost finalizate 273 de cauze penale, iar 164 dintre ele au fost trimise în judecată.
Directorul CNA, Alexandr Pînzari, a prezentat și informații despre activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Potrivit informațiilor prezentate, au fost aplicate sechestre pe 1048 de bunuri, care au o valoare totală de peste 1,8 miliarde de lei. 25 dintre ele, ale căror valoare depășește 1,4 miliarde de lei, se află în străinătate. Printre bunurile pe care au fost aplicate sechestru figurează terenuri, construcții, mijloace de transport, smaralde și diamante etc. De menționat că, în cadrul cauzei penale denumite generic „frauda bancară”, autoritățile spaniole au confirmat că au fost aplicat sechestru pe bunuri cu o valoare de 1,13 miliarde de lei.
În baza Raportului prezentat, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a emis o serie de recomandări. Astfel, în perioada următoare, instituția va continua să contribuie la combaterea corupției în sectorul public, achizițiilor publice și sectorul energetic. De asemenea, instituția își va focusa eforturile pe fortificarea activității de recuperare a bunurilor infracționale și în procesul de gestionare a fondurilor externe. În context, Guvernul Republicii Moldova va întreprinde acțiunile necesare pentru consolidarea capacităților instituționale ale CNA în scopul realizării priorităților stabilite pentru perioada următoarea.
La fel, în cadrul ședinței plenare de joi a fost audiat RAPORTUL de progres privind implementarea Programului național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027. Potrivit documentului, dintre cele 13 acțiuni care urmau a fi realizate în 2023 șase au fost realizate complet, șase au fost realizate parțial, iar o acțiune a rămas nerealizată. Printre acestea se numără: modificări la cadrul normativ prin care a fost instituit mecanismul de înlocuire a bunurilor sechestrate cu bunuri cu valoare similară; eficientizarea mecanismului de virare a mijloacelor financiare indisponibilizate din contul subiectului procedurii de sechestru în contul trezorerial al Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, în baza deciziei instanței de judecată. De asemenea, a fost creată Platforma de coordonare la nivel național a recuperării bunurilor infracționale.