Anul 2017 pentru Poliția de Frontieră a fost marcat de evenimente majore caracteristice procesului de dezvoltare și consolidare a relațiilor de bună vecinătate la frontiera moldo-ucraineană, fiind inițiat controlul comun în alte două puncte de trecere și lansată patrularea comună pe segmentul central al R. Moldova (transnistrean), transmite CURENTUL.
Rezultatele Poliției de Frontieră pe toate domeniile de activitate au fost însumate în cadrul unui raport.
Conform datelor evaluate, una dintre cele mai mari provocări rămâne a fi asigurarea securității frontierei de stat, minimizând timpul de traversare și așteptare în PTF oferind, în același timp, servicii de înaltă calitate. Prin urmare, în anul 2017, frontiera Republicii Moldova a fost traversată de un număr de 19,4 milioane treceri a persoanelor, ceea ce indică o creştere cu 1% faţă de perioada similară anului 2016. Cel mai mare flux de persoane a fost înregistrat în PTF Leușeni, PTF Aeroport Internațional Chișinău și PTF Otaci.
Totodată, subdiviziunile Poliţiei de Frontieră au înregistrat 2676 evenimente şi fapte ilegale la frontiera de stat, ceea ce indică o creştere cu 36% a numărului de evenimente şi fapte înregistrate, comparativ cu anul precedent. Astfel, pe parcursul anului 2017, polițiștii de frontieră au înregistrat 8 218 de persoane care au încălcat legislația frontalieră și au cercetat 326 de persoane care au prezentat documente falsificate, inclusiv prinși la frontieră 62 de migranți ilegali.
Scopul de bază în administrarea resurselor umane ale Poliției de Frontieră a fost și rămâne implementarea unui management modern și eficient al acestora, bazat pe aprecierea factorului uman, dezvoltarea unei culturi organizaționale înalte și preluarea și implementarea celor mai bune practici de lucru cu personalul. În acest sens, în perioada de referință, polițiștii de frontieră au participat la 303 activități de instruire, ca urmare fiind pregătiți 2487 angajați în diferite domenii specifice instituției.
La fel, în anul 2017 s-a desfășurat un șir de activități care au avut drept obiectiv consolidarea și dezvoltarea capacităților instituționale în domeniul controlului frontierei, activităților genistice, de regim, ordine publică, securitate aeronautică, în domeniul chinologic, de control radioactiv și chimic la frontieră. Printre cele mai relevante se enumeră: suplinirea cu noi sisteme fixe de supraveghere, punerea în aplicare a Ghidului de utilizare a stației de radiolocație, precum și Ghidului de utilizare a sistemului fix de observare, lansarea oficială a activităților de voluntariat, reparația a 63 semne/stâlpi de frontieră în zona de nord a frontierei de stat, lansarea patrulării comune pe segmentul central (transnistrean), demararea controlului comun moldo-ucrainean în PTF Pervomaisc-Cuciurgan și PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, acreditarea laboratorului criminalistic al IGPF în conformitate cu standardul „SM SR EN ISO/CEI 17025:2006” etc.
Cu referire la prioritățile pentru anul 2018, Poliția de Frontieră își propune:
– Să dezvolte mecanismele de cooperare cu Ucraina, în contextul asigurării controlului segmentului central al frontierei moldo-ucrainene (schimb de informații, control comun, patrulări comune).
– Să intensifice cooperarea cu Agenția FRONTEX.
– Să consolideze sistemul de coordonare a securității frontaliere, prin optimizarea activității Consiliului Național pentru MIFS, precum și dezvoltarea capacităților Centrului operațional de coordonare.
– Să îmbunătățească infrastructura frontierei de stat, precum și să dezvolte capacitățile instituționale în domeniul asigurării mentenanței sistemelor informatice şi echipamentelor speciale.
– Să elaboreze și să implementeze sisteme informaționale și soft-uri în contextul fluidizării traficului de persoane și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei.
– Să implementeze sistemul de management al calității în cadrul Poliției de Frontieră conform standardului ISO 9001:2015, și respectiv obținerea certificării în domeniu.
– Să dezvolte capacitățile instituționale în organizarea și desfășurarea operațiunilor de frontieră la nivel instituțional, național și internațional.
– Să consolideze managementul resurselor umane în cadrul instituției, să dezvolte atractivitatea profesiei și respectiv completeze funcțiile vacante existente.
Totalurile activității Poliției de Frontieră pentru anul 2017 au fost prezentate și în cadrul unei ședințe cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne.
S-au punctat acțiunile restanțe ale anului precedent, inclusiv lacune în activitatea de frontieră și propuse soluții de remediere ale acestora, cât și adresate încurajări de dezvoltare continuă a capacităților profesionale, de implementare a celor mai viabile măsuri de prevenire a potențialelor riscuri care ar atenta la securitatea frontierei de stat.
Cristina Parfeni