[ X ]
[ X ]
[ X ]
Raportul anual pentru 2017 al Curții de Conturi – aprobat de Parlament
16 Noiembrie

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul hotărârii privind Raportul anual 2017 al Curții de Conturi asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și a patrimoniului public, transmite CURENTUL.

Președintele CCRM, Veceaslav Untilă a spus că, instituția pe care o conduce este una dintre instituțiile principale ale statului de drept cu un rol unic în ceea ce privește contribuția la îmbunătățirea gestiunii financiare, transparent și responsabil.

„În ultima perioadă, modul de activitate al Curții de Conturi a suferit schimbări profunde, iar cerințe față de managementul public a continuat să crească. În acest sens, instituția pe care o conduc a obținut responsabilități sporite în ceea ce privește controlul managementului public și verificarea resurselor publice. Raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice conține principalele constatări și concluzii aferente misiunilor de audit realizate în perioada octombrie 2017 – septembrie 2018. În perioada raportată, am avut drept obiectiv principal evaluarea realistă și independentă în strictă conformitate cu cadrul legal și cu cerințele standardelor internaționale de audit, a corectitudinii și performanței gestionării finanțelor publice și a patrimoniului public. Munca noastră a fost ghidată de obligațiile instituționale privind realizarea misiunilor de audit bazate pe probe adecvate care au permis formularea unor opinii asupra situațiilor financiare ale entităților publice, precum și evaluarea cauzelor pentru care un program sau un proiect a fost neperformant sau a fost unul de succes”, a precizat el.

Totodată, președintele CCRM a menționat că, deși nu au operat cu instrumente jurisdicționale și nu au aplicat amenzi, au fost cei care în perioada raportată au separat corectitudinea de incorectitudine, performanță de neperformanță, responsabilitate de iresponsabilitate.

„Analizând informațiile furnizate de instituțiile audiate, am căutat nu doar abateri și nereguli care ar fi vizate în mod separat subiecții supuși verificării. Mai importantă a fost sistematizarea acestora și examinarea lor sub aspectul posibilelor erori de sistem, care indiscutabil trebuie abordate și soluționate în complex. În perioada de raportare, Centru de greutate al activității noastre a constituit cu precădere auditul financiar al cărui scop rezidă în sporirea gradului de încredere în rapoartele financiare ale entităților publice. Totodată, din aria de activitate a Curții nu a lipsit auditul resurselor publice alocate în domeniile social economice cu impact direct asupra cetățeanului. Astfel, portofoliul de audit al CCRM a cuprins 53 de misiuni, dintre care 37 misiuni de audit a situațiilor financiare, 12 – la performanțe și 4 – la conformități. În temeiul constatărilor și probelor de audit, Curtea a exprimat 38 de opinii asupra rapoartelor financiare și a formulat 16 concluzii aferente conformității și performanței gestionării fondurilor publice. Din totalul opiniilor exprimate, 6 opinii sunt favorabile, 22 – cu rezervă, 8 – contrare, iar în 2 cazuri a fost imposibil de exprimare a opiniei de audit. În aspectul entității audiate, pornind de la prioritățile stabilite ne-am concentrat în special la audierea APC și a instituțiilor din subordinea acestora (226), APL de nivelul I și II au constituit un număr de 168, întreprinderi de stat și municipale, instituțiile publice, autoritățile publice și autonome și alți beneficiari de fonduri publice (72 entități)”, a punctat Untilă.

Președintele CCRM a mai spus că, instituția pe care o conduce a analizat erorile constatate în perioada de raportare și a înaintat 1211 recomandări și toate fiind acceptate de autoritățile auditate.

„Și în acest an am activat în convingerea că este mult mai eficient să prevenim apariția riscurilor de fraudă și corupție de cât să constatăm frauda și corupția propriu-zisă. Cu toate acestea, în perioada de raportare, am remis organelor de drept materialele privind 13 misiuni de audit cu suspiciuni de fraudă. Urmare a examinării a acestora de către organele abilitate, au fost pornite 2 cauze penale, emise 3 refuzuri de pornire a urmării penale, iar 8 dosare se află în curs de examinare”, a conchis Untilă.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților