[ X ]
[ X ]
[ X ]
Raportul alternativ de implementare a Acordului de Asociere: „Nu se observă evoluții importante”
11 Martie

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic a prezentat un nou Raport Alternativ privind implementarea Acordului de Asociere (PNAA) (Semestrul II, 2018), transmite CURENTUL.

Experții IPRE au prezentat concluziile analizei cantitative și calitative pe parcursul Semestrului II, 2018 cu privire la gradul de realizare a Planului Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE (2017-2019).

Astfel, o bună parte din acțiunile PNAA sunt în proces de realizare, iar 140 dintre ele sunt nerealizate sau neinițiate.

„S-a dinamizat comerțul cu UE. Pe dimensiunea dialogului politic și reforme, lucrurile nu s-au schimbat față de raportul precedent, la fel asistența financiară cu UE. Lucrurile nu s-au îmbunătățit în justiție și activitățile privind implementarea acțiunilor luptei cu corupția. La moment, autoritățile au îndeplinit 1/3 din acestea. 1500 de măsuri sunt planificate, iar spre sfârșitul anului, autoritățile trebuie să realizeze aproape 1000 de măsuri”, a menționat Iulian Groza.

Experții constată că nu se observă evoluții importante la realizarea PNAA. De asemenea, se atestă o lipsă de progres în domeniul dialogului politic și reforme – un regres cu privire la calitatea dialogului UE- Moldova.

În domeniul justiției, libertății și securității se atestă un progres redus în comparație cu mijlocul anului 2018, când s-a înregistrat lipsa de progres. Rezultatele au vizat în special domeniul migrației și azilului, gestionarea frontierelor, legea privind avertizorii de integritate. Nu a existat un progres în domeniul justiției. Cooperarea sectorială cu UE a continuat să înregistreze un progres moderat – în special în domeniul gestionării finanțelor publice, sectorului financiar-bancar, transporturilor, sectorul energetic. Comerțul și aspectele legate de comerț – ZLSAC a continuat să ateste cele mai multe rezultate, înregistrând un progres moderat. Se atestă lipsa unui progres în domeniul asistenței financiare, urmare a deciziei UE de suspendare a asistenței macro-financiare și asistenței directe bugetare.

De menționat că, raportul este elaborat în cadrul proiectului „Monitorizarea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova-UE”, realizat în cooperare și cu suportul Fundației Konrad Adenauer.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților