[ X ]
[ X ]
[ X ]
Raport final al Promo-LEX: Calitatea listelor electorale rămâne a fi o problemă nesoluționată pentru procesul electoral din R. Moldova
10 Aprilie

Asociația Promo-LEX, astăzi, a prezentat raportul final cu privire la misiunea de observare și constatările din cadrul alegerilor din 24 februarie 2019, informează CURENTUL.

În acest fel, Promo-LEX consideră că sistemul mixt nu trebuia implementat în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Totodată, Promo-LEX atrage atenția, în mod special, asupra cazurilor de intimidare a observatorilor săi din teritoriu. Au fost raportate cel puțin 7 situații: în 3 cazuri – de către reprezentanții APL, în alte 3 – de către reprezentanții organelor de drept, iar într-un caz – de către simpatizanții unui concurent electoral.

Calitatea listelor electorale rămâne a fi o problemă nesoluționată pentru procesul electoral din R. Moldova, mai adaugă Asociația.

Potrivit aceluiași raport, concurenții electorali au demonstrat un activism sporit pe parcursul – atât al campaniei electorale, cât și al perioadei electorale în ansamblu. Potrivit Promo-LEX, concurenții au desfășurat cel puțin 611 activități de promovare cu tentă electorală înainte de începutul campaniei electorale. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – 41%, Partidul Politic Șor (PPȘ) – 26%, Partidul Democrat din Moldova (PDM) – 20% și Blocul ACUM – 5%).

În același timp, Asociația menționează că, campania electorală a fost marcată de utilizarea sporită a resurselor administrative – 536 de cazuri. Comparativ cu alegerile prezidențiale din 2016, numărul acestora a crescut de peste 8 ori.

„Subliniem că utilizarea resurselor administrative oferă un avantaj necuvenit pentru candidații ce fac uz de acest instrument în raport cu ceilalți concurenți. Astfel a fost afectat – atât principul egalității șanselor, cât și libertatea formării opiniei de către alegători”, se menționează în raport. În funcție de concurenți, în 58% a fost vizat PDM, în 21% – PSRM, în 6% – Candidat Independent (CI), în 6% – Blocul ACUM, în 4% – Partidul Nostru.

Tot în perioada electorală a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 188 cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu tentă electorală, cele mai multe cadouri fiind raportate pentru: PPȘ – 37%, PSRM – 36%, PDM – 21% și CI – 4%.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților