[ X ]
[ X ]
[ X ]
Raport: Doar 3 concurenți electorali au informat că au inclus persoane cu dizabilități pe lista pentru parlamentare
21 Februarie

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a prezentat, astăzi, cel de-al doilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din perspectiva incluziunii tinerilor și a persoanelor cu dizabilități, realizat de către Fundația Est-Europeană și Consiliul Național al Tineretului, informează CURENTUL.

Referindu-se la persoanele cu dizabilități, președintele Fundației Est-Europene din R. Moldova, Andrei Brighidin, a declarat că au solicitat informație de la toți concurenții electorali despre numărul de persoane cu dizabilități incluse pe lista de candidați, cel puțin pe lista națională.

„Am recepționat informații doar de la 3 concurenți electorali din 15. Ne-au informat că au inclus persoane cu dizabilități pe listă: MPA, Blocul electoral ACUM și PCRM. Cu regret, nu am recepționat informație de la ceilalți concurenți, fapt care alimentează o prezumție că nu au persoane cu dizabilități în lista de candidați. Concluzia este că persoanele acestea rareori sunt prezentate pe listele concurenților electorali. În partea ce ține de platformele electorale, am identificat cinci concurenți care au prevăzut, menționat direct, acest segment de populație: PDM, PSRM, PȘ, MPSN și PL. Cu regret, nu am regăsit în celelalte platforme ale concurenților electorali angajamentele legate de persoanele cu dizabilități. Trebuie să constat că și abordarea acestor 5 concurenți este diferită, în mare parte vizează sporirea alocațiilor”, a precizat Brighidin.

La rândul său, referindu-se la incluziunea tinerilor pe listele electorale ale partidelor, președintele Consiliul Național al Tineretului, Valeriu Dragalin, a menționat că aproximativ 30% din populația cu drept de vot sunt tineri.

„La etapa actuală, din punct de vedere procentual, sunt 3 partide despre care putem spune că au foarte mulți tineri pe lista electorală: PDA, PVE și PR, care au peste 40% dintre candidați pe listele electorale. Totodată, în cazul PVE și PR trebuie să fim foarte conștienți că doar 2 și respectiv 3 se regăsesc pe primele 15 poziții. Să fim realiști, tinerii au fost puși în coada listei. Ceea ce privește primele 15 poziții, deoarece anume în aceste poziții șansele sunt mai mari de a accede în Parlament, o să menționăm că PN și PDA conduc această listă având 7 tineri, iar Blocul ACUM și PL au câte 4 tineri. Opt dintre acele partide au mai puțin de 2 tineri în primele 15, iar PDM este singurul care pe listă nu are nici un tânăr în primele 15. Vârsta medie a tinerilor este 31 ani. Ce ține de candidații în circumscripțiile uninominale, cei mai mulți au PN și PȘ – câte 18. Totuși, tinerii candidează în circumscripții unde partidul nu este sigur că are șanse mari să câștige. În ceea ce ține de prioritățile partidelor politice pentru tineri, doar 6 partide au, cel puțin, o prioritate pentru tineri, iar cele mai multe le are PDM”, a conchis Dragalin.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților