Situația pandemică provocată de virusul Covid-19 a avut un impact major asupra activităților de implementare a Programului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”, finanțat de Banca Mondială (BM). La această concluzie au ajuns auditorii Curții de Conturi care au realizat auditul situațiilor financiare ale programului, încheiate la 31 decembrie 2020, la solicitarea BM, transmite CURENTUL.
Potrivit raportului de audit, dezbătut, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, în 2020 urmau a fi atinși 4 indicatori:
Toate țigările importate și produse local, comercializate pe piață, sunt în conformitate cu reglementarea privind etichetarea produselor de tutun;
Creșterea numărului de persoane cu boli cardiovasculare (BCV) care beneficiază de medicamente compensate pentru tratamentul BCV;
Conceperea și pilotarea stimulentelor bazate pe performanță pentru toate spitalele;
Consolidarea spitalelor departamentale aflate sub administrarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Auditul a arătat că din cei patru indicatori planificați în cadrul programului în anul 2020, cu suma aprobată de 76 de mln. de lei, doi nu au fost atinși, iar alți doi nu au fost validați, fapt pentru care nu au fost debursate mijloace financiare.
Prin urmare, Curtea de Conturi a recomandat Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) să asigurare analiza și monitorizarea activităților privind indicatorii din program și să informeze, în termen de 6 luni, despre acțiunile întreprinse.
Programul ”Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova” a fost inițiat în scopul reducerii riscurilor-cheie aferente bolilor nontransmisibile, sporirii eficienței serviciilor de sănătate oferite populației, reducerii invalidității și incapacității de muncă, precum și îmbunătățirii indicatorilor de sănătate.
Acordul de finanțare a fost semnat la 11 iulie 2014 și prevede acordarea unui împrumut în valoare de 20 de mln. de Drepturi Speciale de Tragere, echivalentul a 30,8 de mln. de dolari SUA, pe un termen de 25 de ani, cu o dobândă anuală de 1,25%. Finanțarea programului este acordată sub formă de suport bugetar, iar suma este debursată în baza realizării indicatorilor care au fost stabiliți între Banca Mondială, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și CNAM.
Până în prezent, au fost debursați cca 55% din suma prevăzută de acord. Perioada de implementare a programului urmează a fi extinsă, printr-un amendament.