[ X ]
[ X ]
[ X ]
Raport: Cea mai mare problemă cu care se confruntă persoanele cu dizabilități este problema accesibilității în incinta secțiilor de vot
8 Octombrie

Cât de incluzive sunt alegerile locale generale din 2019 – se arată într-un raport de monitorizare, efectuat sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, informează CURENTUL.

Rezultatele raportului de monitorizare sunt din perspectiva incluziunii persoanelor cu dizabilități și a celor de etnie romă în cadrul alegerilor locale, ce vor avea loc la 20 octombrie.

Astfel, potrivit raportorilor, 36 de persoane de etnie romă din 19 localități au fost înaintați și înregistrați în listele candidaților de nivelul I: 2 consilieri municipali, 8 consilieri orășenești, 20 consilieri comunali și 5 consilieri sătești.

Totodată, sunt 14 persoane care s-au înregistrat în calitate de candidați la consiliile raionale. 4 persoane de etnie romă – candidați la funcția de primar.

Totuși, concluzia raportorilor este că, nici o platformă electorală nu abordează persoanele de etnie romă în calitate de alegători.

De cealaltă parte, cea mai mare problemă cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, în contextul electoral, este problema accesibilității în incinta secțiilor de vot.

Amintim că, alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie curent. Totodată, vor avea loc și alegeri parlamentare noi în 4 circumscripții.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților