[ X ]
Raport: Cât de incluzive sunt alegerile locale generale pentru persoanele cu dizabilități și cele de etnie romă
18 Octombrie

Fundația Est-Europeană și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte au prezentat al doilea Raport de monitorizare a incluziunii alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019. Raportul se referă la incluziunea persoanelor cu dizabilități și a persoanelor de etnie romă, transmite CURENTUL.

Astfel, potrivit directorului executiv al Alianței, INFONET, Victor Koroli, la aceste locale candidează 15 persoane cu dizabilități, dintre care 8 sunt femei și 7 bărbați.

„4 dintre ei sunt din mediul urban și 11 din mediul rural. Un candidat la funcția de primar și 14 la funcția de consilieri locali, 4 dintre ei și la funcția de consilieri raionali. 2 dintre ei sunt candidați independenți și 13 pe liste de partid, 3 dintre ei sunt utilizatori de scaun rulant. Constatăm că dintre 150 de pagini web, doar 2 sunt accesibile condiționat. Salutăm seria de dezbateri care au fost traduse în limbaj mimico-gestual. Au fost monitorizate și intrările în oficiile partidelor din 10 orașe din R. Moldova și doar 3 dintre ele sunt parțial accesibile. Au fost realizate 24 de dezbateri în țară, în clădiri inaccesibile sau parțial accesibile”, a spus Victor Koroli.

La rândul său, Ion Duminică, directorul Coaliției „Vocea Romilor”, a menționat că la aceste alegeri au fost înregistrate 42 persoane de etnie romă pentru funcțiile de consilieri. „Dintre ei 13 sunt independenți. Au fost atestate 13 femei în 22 localități compact populate de romi. În listele candidaților la nivel local de nivelul II au fost înregistrate 17 persoane. 11 concurenți electorali au înregistrat 16 candidați de etnie romă. Avem 4 persoane rome care sunt înregistrate în calitate de candidați la funcția de primar. Gradul de incluziune a crescut față de alegerile parlamentare”, a spus Ion Duminică.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților