[ X ]
[ X ]
[ X ]
RAPORT// Autoritățile locale din Moldova, restanțiere la capitolul transparență
20 Octombrie

Autoritățile administrației publice locale sunt restanțiere la elaborarea regulilor de participare în procesul decizional, informarea cetățenilor privind chestiunile de interes public și publicarea declarațiilor de avere ale aleșilor locali. Este concluzia raportului de monitorizare „Guvernare locală deschisă pentru cetățeni activi și informați”, prezentat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, transmite CURENTUL.

Aplicând experiența slovacă, 50 cele mai mari localități din Republica Moldova (38 de orașe și 12 cele mai mari sate) au fost evaluate și clasate în următoarele nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, bugetarea locală, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale, investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale.

Punctajul maxim pentru administrația unei localități, incluzând toate zonele a fost de o sută de puncte, cele mai transparente autorități publice locale în acest sens fiind orașele Cimișlia (54 puncte), Chișinău (53 puncte) și Cahul (49,8 puncte).

Potrivit raportului de monitorizare, cele mai bune exemple de respectare a accesului la informație sunt autoritățile publice locale din Cimișlia, Cahul și Drochia, care au acumulat la acest criteriu fiecare câte 14,5 puncte din 16 maxim posibile. La capitolul procesul decizional, 39 de autorități publice locale din cele analizate nu au elaborat, aprobat și adus la cunoștință regulile interne de informare, consultare şi participare în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor în 2015. Doar primăria municipiului Bălți a plasat pe web Raportul de transparență pentru anul 2015. În ceea ce privește achizițiile publice, nici o localitate nu are pe pagina web arhiva rezultatelor achizițiilor publice din (cel puțin) ultimii doi ani. Totuși, doar primăria orașului Călărași a publicat pe web contractele de achiziţie publică încheiate anul trecut.

Un aspect pozitiv este bugetarea, unde 25 din autoritățile analizate au publicat pe web bugetul actual al unității administrativ-teritoriale pe anul 2016, cele mai bune exemple privind transparența în elaborarea şi executarea bugetului sunt autoritățile publice locale ale orașelor Cimișlia, Fălești și Cahul.

Autorul analizei mai remarcă interesul scăzut al administrației publice locale față de respectarea eticii profesionale și prevenirea conflictului de interese. Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale primarului, viceprimarilor şi funcţionarilor publici au fost publicate în totalitate doar de către primăria orașului Cimișlia.

Raportul „Guvernare locală deschisă pentru cetățeni activi și informați” mai arată că o singură autoritate publică locală și anume cea din municipiul Chișinău a comunicat public pe pagina web numărul şi numele candidaţilor ce au participat la concursurile de selecţie pentru posturile vacante în perioada 2014 – 2015 și nici una din administrațiile locale analizate nu au comunicate public pe pagina web procesele – verbale ale comisiei de selectare a candidaţilor pentru funcţia vacantă. Printre domeniile de activitate pentru autoritățile publice locale este dezvoltarea şi gestionarea serviciilor sociale comunitare. În acest sens, doar autoritățile publice locale din Cimișlia, Basarabeasca și Pelinia au plasat pe web informații despre instituțiile sociale, aceste localități fiind și cele mai bune exemple de transparență și accesibilitate pentru populație la informațiile privind serviciile sociale existente în unitatea administrativ-teritorială.

Alte capitole analizate sunt „investițiile” și „gestionarea patrimoniului public”, unde datele atestă o tendință mai puțin îmbucurătoare. Astfel, doar opt localități publică pe pagina web informațiile privind proiectele gestionate de administrația locală. Totodată, 15 autorități publice locale nu respectă transparența în administrarea patrimoniului public. Cele mai bune exemple privind transparența în administrarea proprietății publice sunt autoritățile publice locale din Soroca, Fălești și Chișinău.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților