[ X ]
Radu Mudreac a fost reales președinte al Comisiei pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie a Adunării Interparlamentare CSI
27 Mai

Deputatul Radu Mudreac, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară a Parlamentului Republicii Moldova, membrul delegației naționale la Adunarea Interparlamentară a CSI (AIP CSI), a fost reales președinte al Comisiei permanente pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie a AIP CSI, transmite CURENTUL.

În cadrul Reuniunii comisiei care a avut loc miercuri, la sediul AIP CSI din Sankt Petersburg, Secretarul general al AIP CSI, Dmitri Kobițki, a subliniat faptul că Radu Mudreac este membru al acestei comisii din 2014 și o conduce din 2019.

Noul mandat al deputatului moldovean a fost susținut în unanimitate de membrii comisiei.

La Reuniune au participat parlamentari ai țărilor membre AIP CSI din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, precum și membri ai Secretariatului Consiliului AIP CSI, experți, reprezentanți ai mediului academic.

Membrii Comisiei permanente AIP CSI pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie au dezbătut o nouă redacție a legii model cu privire la siguranța mediului. Participanții la discuție au fost unanimi în opinia că problemele de siguranță a mediului sunt astăzi mai importante ca oricând, în contextul pandemiei COVID-19.

De asemenea, a fost dat startul elaborării unei noi versiuni a legii model cu privire la deșeurile de producție și consum. Actualizarea acesteia se impune urmare a modificărilor normelor dreptului internațional și a bazei legislative a statelor membre CSI în domeniul gestionării deșeurilor – însăși noțiunea de ”deșeuri” a suferit o modificare semnificativă. Astăzi, în multe cazuri, produsele care cad sub această denumire își pierd statutul de deșeuri de producție și consum și dobândesc statutul de materie primă secundară.

Parlamentarii au mai discutat proiectul legii model cu privire la ariile naturale protejate în mod special, într-o redacție nouă. În ultimii 20 de ani, au existat modificări semnificative în reglementările legislative în acest domeniu atât în ​​statele membre ale CSI, cât și la nivel internațional. Prin urmare, este necesar să se elimine contradicțiile atestate.

Totodată, participanții au examinat proiectele de legi model cu privire la accesul la informațiile de mediu, cu privire la agricultura organică, cu privire la cereale, privind regimul juridic al teritoriilor expuse contaminării radioactive, cu privire la agricultura organică, etc.

Adunarea Interparlamentară a CSI a fost creată la 27 martie 1992 și include Parlamentele a 10 țări membre ale CSI. Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente a fost ratificată de Parlamentul Republicii Moldova pe 17 martie 1998.

Inapoi la arhiva noutaților