Potrivit spuselor sale, în anul 2008 – ultimul an deplin de guvernare comunistă, importurile depășeau exporturile de peste 3 ori (grafic mai jos).
“De fapt, nici guvernarea PAS și nici cele precedente nu pot fi făcute responsabile de această situație. Moldova este o țară mică, fără gaz, petrol, resurse naturale – și inevitabil trebuie să importăm multe produse ca să menținem economia”, a spus el.
Radu Marian a mai declarat că desigur această balanță comercială trebuie îmbunătățită, adică să promovăm mai mult exporturile noastre.
“Luăm mai multe măsuri în acest sens:
pentru a susține prezența în magazine a producătorului autohton, am aprobat în 2022 modificări la legea comerțului interior prin care am interzis peste 20 de practici comerciale neloiale – astfel încât retailerii mari nu au dreptul să refuze fără argumente plasarea pe raft a produselor de la întreprinderile mici și mijlocii. Pe această cale, îndemn producătorii să se adreseze la Consiliul Concurenței în situația în care drepturile acestora au fost încălcate.
În această primăvară vom lansa o campanie națională de promovare a produsului autohton.
Luăm măsuri pentru a promovarea producției locale, cum ar fi subvenționarea pentru fiecare kilogram a producției locale de carne, sau a fiecărui litru de lapte produs – măsuri care au dus la majorarea semnificativă a producției acestor produse anul trecut.
Continuăm să alocam mai mulți bani pentru subvenționarea agriculturii. Am alocat 2 miliarde de lei anul trecut. Anul ăsta, pe lângă subvenții, vom aloca suplimentar 1.5 miliarde lei pentru irigare și susținerea sectoarelor zootehniei și pomiculturii.
În cadrul politicii fiscale planificăm să aprobăm reduceri la plata impozitului pe venit de 50% pentru companiile care investesc în țara noastră cel puțin 500 mii euro”.
“În ceea ce privește inițiativa de a obliga magazinele mari să plaseze produse autohtone pe cel puțin 50% din raft, menționez câteva lucruri: (1) Moldova în acest moment nu are capacitate să asigure cu 50% multe produse; (2) această restricție ar putea duce la majorarea prețurilor la anumite produse din cauza posibilului deficit, ceea ce va afecta consumatorul, pe lângă faptul că va exista mai puțină alegere (nu vrem iar URSS); (3) majorarea va putea dimpotrivă să afecteze industriile locale care deja sunt prezente mai mult de 50% pe raft (cum ar fi panificația locală – care e prezentă îm proporție de 90% pe rafturi); (4) măsura dată va „limita” producătorii noștri doar la piața locală și nu îi încuraja să devină competitivi pe piața internațională și să exporte, iar nouă ne trebuie cât mai multe exporturi ca să îmbunătățim balanța comercială”, a mai explicat deputatul.