Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a participat la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (AP OTAN). Reuniunea a avut loc în perioada 24-27 mai, la Sofia, fiind găzduită de Adunarea Națională a Republicii Bulgaria, informează CURENTUL.
În cadrul reuniunii au fost abordate mai multe subiecte de actualitate, printre care războiul din Ucraina și modalitățile de sprijin al țării vecine, securitatea în regiunea Mării Negre, securitatea umană, inclusiv protecția civililor și a patrimoniului cultural în conflicte, reziliența democratică etc. De asemenea, au fost discutate proiectele de rapoarte prezentate la ședințele celor cinci comitete ale adunării.
În deschiderea ședinței plenare a Adunării Parlamentare OTAN, care s-a desfășurat astăzi, au susținut discursuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Adunării parlamentare OTAN, Michal Szczerba, vicepreședinta Adunării Naționale a Republicii Bulgariei, Rositsa Kirova, şi premierul interimar al Bulgariei, Dimitar Glavchev. La finalul ședinței, au fost adoptate două declarații. Este vorba despre declarația prin care se reafirmă sprijinul parlamentarilor din cele 31 de țări NATO pentru Ucraina. În cea de-a doua declarație se regăsesc o serie de măsuri care urmează să fie adoptate la următorul summit al șefilor de stat și de guvern NATO, care va avea loc în luna iulie, la Washington.
Membrul supleant al delegației Parlamentului Republicii Moldova la AP OTAN, Radu Marian, a participat la reuniunile comitetelor privind securitatea şi apărarea, politic și a celui privind securitatea şi economia. În intervențiile sale, parlamentarul a vorbit despre situația politică și economică a Republicii Moldova, precum și despre provocările de securitate cu care se confruntă țara noastră. Radu Marian a făcut apel către parlamentarii din țările membre NATO în vederea susținerii în continuare a parcursului european al Republicii Moldova, precum și susținerea Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruse.
În cadrul Comitetului politic a fost prezentat proiectul preliminar al raportului cu genericul „Partenerii NATO în situație de risc”, în care s-a făcut referire la provocările interne, de securitate și cele geopolitice cu care se confruntă Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina în contextul războiului de agresiune al Federației Rusă împotriva Ucrainei. Raportul mai prezintă modalitățile de intensificare a suportului practic și politic acordat celor trei țări, precum și posibilitățile de avansare a integrării lor în Uniunea Europeană și aderării la NATO.
De asemenea, Radu Marian a avut întrevederi bilaterale cu șefii delegațiilor naționale la AP OTAN ale Republicii Italiene, Regatului Țărilor de Jos, Republicii Finlanda, Regatului Spaniei, Regatului Danemarcei, precum și ale Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite ale Americii. Deputatul a vorbit despre situația actuală din Republica Moldova, precum și despre atacurile hibride ale Federației Ruse împotriva țării noastre și eforturile depuse de autorități pentru a combate dezinformarea, în special, în contextul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea țării noastre la UE, care vor avea loc în toamna acestui an.
În marja sesiunii, deputatul Radu Marian a mai discutat cu reprezentanții delegațiilor din România, Georgia, Portugalia, Germania, Norvegia.
AP OTAN este o organizație interparlamentară, care reunește parlamentari din cele 31 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice, precum și din țările asociate. Republica Moldova este membru asociat al Adunării Parlamentare a OTAN din noiembrie 1994.