[ X ]
[ X ]
[ X ]
Radu Bezniuc, directorul Autorității Aeronautice Civile, despre 2017: „Cel mai mare regret al anului este…”
1 Ianuarie

Directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC), Radu Bezniuc, regretă că în acest an s-a amânat intrarea pe piață a Qatar Airways.

Solicitat de CURENTUL, Radu Bezniuc ne-a spus cum a decurs anul 2017 la AAC.

„Pentru 2017 am avut stabilite mai multe priorități în domeniul aviației, realizarea acestor măsuri având ca scop, în primul rând, asigurarea siguranței și securității zborurilor, precum și creșterea pe industrie”, ne-a spus Radu Bezniuc.

De asemenea, el ne-a spus care au fost reușitele anului la AAC.

„La capitolul realizări, atribuim creșterea cotei consolidate a operatorilor naționali pe piața aeriană din Republica Moldova, care a crescut de la 43% la 60%, fiind asigurată în mare parte de Air Moldova și Fly One. Ca urmare, am asistat la extinderea hărții zborurilor din Chișinău. În 2017 au fost lansate așa rute, precum Geneva, Berlin, Krasnodar. La fel, prin lansarea cursei spre Dubai, operatorul național a obținut acces la piața din orientul mijlociu. Iar Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, a deschis o bază operaţională pe Aeroportul Internaţional Chişinău și pregăteșe destinații de zbor din Chișinău.

La fel, în 2017, s-a reușit liberalizarea pieței aeriene cu Israelul, care reprezintă o destinație foarte solicitate de către cetățenii noștri. Ca urmare, am asistat la declararea intenției operatorului aerian low-cost din Israel de a intra pe piața Moldovei din sezonului de vară 2018.

Tot la realizări atribuim aderarea Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova la Asociația Internațională a Autorităților pentru Reglementarea Sistemelor fără pilot (JARUS), organizație care va oferi asistență în procesul de integrare în condiții de siguranță a sistemelor de aeronave fără pilot în spațiul aerian național”, a precizat Radu Bezniuc.

El ne-a spus și care va fi vi provocarea AAC pentru 2018.

„Implementarea noului cadru legal, care va fi introdus la nivelul întregii UE pentru drone, ca parte a strategiei sale privind aviația, reprezintă principala provocare a Autorității Aeronautice Civile pentru 2018”, a punctat Radu Bezniuc.

În ceea ce privește regretele anului, directorul AAC ne-a spus:

„Cel mai mare regret al anului este amânarea intrării pe piață a gigantului Qatar Airways, din cauza tensiunilor geopolitice din orientul-mijlociu”, a mai spus Radu Bezniuc.

Cristina Parfeni

Republicat din 30 decembrie 2017.

Inapoi la arhiva noutaților