[ X ]
[ X ]
[ X ]
R. Moldova va marca și în acest an Ziua Internațională a Muzeelor și Nopțile Europene ale Muzeelor. Detalii!
17 Mai

Pentru a patra oară consecutiv Republica Moldova va marca și Ziua Internațională a Muzeelor și Nopțile Europene ale Muzeelor. Astfel, la inițiativă Ministerului Culturii al Republicii Moldova, la muzeele naționale din țară se va organiza un program special, informează CURENTUL.

Monica Babuc, ministrul Culturii, a accentuat importanța acestor două zile – atât la nivel internațional, cât și național. „Pentru a patra oară consecutiv, Republica Moldova sărbătorește două evenimente extrem de importante – Ziua Internațională a Muzeelor și Nopțile Europene ale Muzeelor. După cum cunoașteți, este o inițiativă, pe care am preluat-o de la țările europene, o sărbătoare care a fost preluată de muzeele din alte țări. Muzeele naționale vor avea programe speciale – atât pe data de 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor, dar și pe data de 20 mai, de Noaptea Muzeelor. De patru ani încoace cifra vizitatorilor este într-o continuă creștere – de aproximativ 55 de mii de vizitatori și e o cifră îmbucurătoare pentru noi. Sperăm că numărul acesta să crească treptat”, a declarat ministra.

Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie, a oferit mai multe detalii despre programul de activitate pe parcursul acestor două sărbători. „Muzeele naționale în fiecare an încearcă să propună ceva nou și interesant publicului. Observăm că publicul devine din ce în ce mai rafinat, dar și mai mare, și aste ne bucură. Pregătim un program special și pe data de 18 mai de Ziua Internațională a Muzeelor, în ziua în care fiecare va putea să viziteze pe gratis. De asemenea, pregătim un program special și pe data de 20 mai, totul va fi pe gratis, cu excepția vizitării expoziției „Comorile trecutului”, care include mai multe obiecte de artă de valoare, care datează de foarte mult timp. De asemenea, va fi și muzică clasică, interpretată de compozitorii noștri autohtoni. Vă invităm pe toți!”, a spus Sava.

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, a menționat că și la acest muzeu se va desfășura un program special, iar intrarea va fi gratuită pentru doritori. „Vom deschide, în premieră, în aceste zile o expoziție de pictură, care se află la cea de a 5-a ediție – este un concurs la care în acest an au participat 164 de artiști din 27 de țări și la această manifestare pentru prima dată, în premieră, laureatul marelui premiu este un artist moldovean, pe care îl veți afla atunci. Vom avea intrare gratuită în spațiile expoziționale. Pentru noi este o noapte de lucru, pentru altcineva – de odihnă, dar ne bucurăm că, an de an, numărul vizitatorilor la această sărbătoare este în creștere, pe care dorim să-i orientăm către artă și să-i transformăm în vizitatori fideli”, a menționat Zbârnea.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților