[ X ]
R. Moldova și-a luat angajamentul reducerii schimbărilor climaterice
23 Noiembrie

Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare în R. Moldova (PNUD) în parteneriat cu Ministerul Mediului au organizat un club de presă privind programul granturilor mici și facilitățile globale de mediu, transmite CURENTUL.

Clubul de presă a fost organizat în contextul reuniunii a 22-a Conferințe a Părților (COP-22) din cadrul Organizației Națiunilor Unite care a avut loc la Marrakech, Maroc, unde a participat și ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Astfel, Ministrul a precizat care a fost obiectul reuniunii și ce s-a convenit în cadrul discuțiilor.

„Sunt absolut sigur că acest acord va ajuta R. Moldova să treacă de provocări. Obiectivul principal al acordului de la Paris este menținerea până în 2100 a temperaturii în limitele 2 grade. Provocări la acest capitol sunt multe. Există anumite instrumente împărțite pentru fiecare stat. Fiecare a primit anumite proporții cum să beneficieze reducerea schimbărilor climaterice globale. Totul de reduce la bani, desigur. S-a stabilit ca țările dezvoltate să ofere o sută milioane de euro țărilor în curs de dezvoltare pentru a putea contribui la aceste modificări. Ne-am angajat ca până în 2020 să se implementeze acest acord, dar vrem până în 2018 să facem acest lucru. Ne-am asumat trei angajamente: Regulamentul privind schimbările climaterice, instituirea unui cadru național de monitorizare și inventarierea procedurilor care urmează să le facem. Trebuie să facem calcule economice mari, evident să discutăm aspectul bugetării”, a spus Ministrul.

Reprezentanta PNUD în R. Moldova, Dafina Gherceva, a menționat că PNUD lucrează cu Guvernul pentru implementarea obiectivelor propuse și unul din ele este și schimbarea climatică.

„Pe 4 noiembrie a intrat în vigoare acordul de la Paris. Acesta este un angajament global de a pune capăt schimbărilor climaterice. În agenda durabilă de dezvoltare avem 17 obiective și unul din ele este legat de schimbarea climaterică și reducerea efectului de seră. Noi avem deja proiectul „Energie și Biomasă” care se bucură de succes. Am reușit să sporim cota energiei regenerabile de la 5 la 14%. Mecanismul de finanțare din cadrul acestui Acord va permite țărilor precum R. Moldova să-și îndeplinească angajamentele”, a spus Dafina Gherceva.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților