„Aderarea Republicii Moldova la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului privind achizițiile publice constituie nu doar îndeplinirea unui din angajamentele cheie a țării noastre asumat la momentul aderării la OMC, dar și o posibilitate de acces la o piaţa în valoare de până la 1,7 de trilioane dolari anual, disponibile în cadrul Acordului”.
Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul conferinței internaționale „Aderarea la Acordul privind Achizițiile Guvernamentale în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului: provocările de implementare și beneficiile scontate”, organizată de Ministerul Finanțelor și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), transmite CURENTUL.
Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, aderarea la Acordul privind achizițiile publice constituie o oportunitate eficientă pentru creșterea nivelului concurenței pentru proiectele mari de infrastructură realizate în țara noastră, tratament nediscriminatoriu atribuit pentru toți furnizorii participanți în cadrul procedurilor achizițiilor publice acoperite de către Acord, sporirea gradului de transparenta si implicit, combaterea corupției, precum și eficientizarea managementului resurselor publice.
„Calitatea de membru la Acordul respectiv poate fi văzută nu doar ca un instrument pentru a îmbunătăți practicile naționale ale achizițiilor publice și simplificarea procedurilor aplicate, adițional, calitatea de membru oferă operatorilor moldoveni posibilitatea de a participa în cadrul licitațiilor organizate de către cele 46 state membre la Acord”, a accentuat ministrul Economiei.
În opinia lui Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Moldova, aderarea Republicii Moldova la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului privind achizițiile publice este salutată și de Uniunea Europeană, care consideră acest fapt drept o realizare a Guvernului în procesul de transformare a acestui domeniu în unul transparent și deschis. ”Acum avem un obiectiv comun – să dezvoltăm achizițiile publice, transformându-le într-un sistem eficient, transparent și cu posibilități de acces la licitațiile internaționale pentru agenții economici din Republica Moldova. Uniunea Europeană va continua să ofere suport tehnic și expertiză pentru realizarea obiectivelor asumate de Republica Moldova în implementarea acestui important document”, a menționat oficialul european.
Dimitri Gvindadze, șeful oficiului BERD în Moldova, salutând aderarea țării noastre la Acord, a accentuat că Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare va veni cu suportul necesar atâta timp, ”cât vom vedea angajamentul ferm al autorităților Republicii Moldova de a realiza obiectivele asumate pe această și alte dimensiuni”.
Și secretariatul OMC consideră aderarea Republicii Moldova la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului privind achizițiile publice drept o realizare a autorităților, apreciată și de toate statele lumii, membre ale OMC. ”Dar, odată cu aderarea la acest important Acord, provocările nu sau finalizat, urmând în viitor să fie realizat un volum foarte mare de lucru. În acest sens Republica Moldova poate conta pe sprijinul nostru pe toate domeniile”, a punctat Robert Anderson, reprezentantul Secretariatului Organizației Mondiale a Comerțului.
Republica Moldova a devenit membră cu drepturi depline la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului privind achizițiile publice prin prezentarea la 22 iunie 2016 la sediul OMC din Geneva a Instrumentului de ratificare a documentului în cadrul unei ceremonii speciale cu participarea reprezentanților celor 164 de state membre.
Cristina Pendea