[ X ]
[ X ]
[ X ]
R.Moldova marchează 27 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
23 Iunie

Republica Moldova marchează astăzi 27 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate. Evenimentul a avut loc la 23 iunie 1990, informează CURENTUL.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat, în debutul ședinței în plen, că 23 iunie este o dată simbolică și a transmis felicitări, dar și mulțumiri celor care au adoptat documentul acum 27 de ani.

Totodată, deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc a subliniat că nu este doar o zi simbolică, ci ziua când a fost înregistrată prima victorie a românilor basarabeni în dezlipirea de Rusia și a fost pusă baza pentru adoptarea ulterioară a Declarației de Independență a Republicii Moldova, ce a fost adoptată la 27 august 1991.

Precizăm că, la 23 iunie 1990 Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova a adoptat, cu unanimitate de voturi, Declaraţia de Suveranitate. Potrivit documentului, RSS Moldova era proclamată drept stat suveran, unitar și indivizibil.

RSS Moldova era a șasea republică din fost URSS care și-a declarat suveranitatea, după Lituania, Letonia, Estonia, Georgia, Rusia.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților