În 2019, CEDO a înregistrat cu 22% mai puține cereri din partea R. Moldova ca în 2018. În 2019, CEDO a înregistrat 635 cereri. Acestea sunt cifrele publicate în Raportul Curții Europene a Drepturilor Omului în 2019 pentru Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Datele conținute în Raport au fost analizate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și prezentate, în cadrul unei conferințe de presă, de către directorul Centrului, Vladislav Gribincea.
„Până la 31 decembrie, CEDO a pronunțat 441 Hotărâri în cauzele moldovenești. Este foarte mult, noi depășim chiar și statele mari ca Germania, Franța, Spania, etc.. La 31 decembrie 2019, 1056 cereri urmau a fi examinate, iar peste 95% din ele au șanse mari de succes. CEDO a adoptat 54 Hotărâri și a constatat 59 violări a Convenției Europene. 50% din ele se referă la dreptul la un proces echitabil. 26% se referă la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.
Cele mai importante Hotărâri sunt în cazul profesorilor turci, cauză Mătăsaru, Bitorin și Pisică, Roman. În cele 441 Hotărâri, CEDO a constatat 597 violări. Cel mai mare număr de violări este dreptul la un proces echitabil, tortură și violări, dreptul la libertate și siguranță. Cele mai frecvente sunt neexecutarea Hotărârilor judecătorești, maltratarea și anchetarea inadecvată a maltratărilor și deceselor, detenția în condiții proaste, detenția nemotivată, casarea neregulamentară a Hotărârilor judecătorești irevocabile”, menționează Vladislav Gribincea.
Astfel, R. Moldova, din 1997 până în 2019, a fost obligată să achite 17 mln. euro. Peste jumătate de milion au fost dispuse în 2019. Cele mai mari compensații morale împotriva Guvernului R. Moldova s-au dat în cazul profesorilor turci – câte 125 mii euro.
Cristina Parfeni