[ X ]
[ X ]
[ X ]
R. Moldova a obținut 7 medalii la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva
19 Aprilie

La Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, Republica Moldova a obținut șapte medalii – două medalii de aur, patru medalii de argint, 1 medalie de bronz, transmite CURENTUL.

Un grup de inventatori și cercetători din Republica Moldova, condus de academicianul Aurelian Gulea, a participat la cea de-a 47-a ediţie a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția. La eveniment au participat și reprezentanții AGEPI.

La ediția curentă au participat peste 1 200 de inventatori din 42 de țări ale lumii. La ceremonia de deschidere a Salonului au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor internaționale cu sediul la Geneva, corpului diplomatic acreditat în Confederația Elvețiană, inclusiv reprezentanți Misiunii Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU din Geneva.

La standul expozițional al Republicii Moldova a fost expus ciclul de șapte invenții ale inventatorilor moldoveni care s-au înregistrat la expoziție, dar și materiale informative cu referire la sistemul național de proprietate intelectuală din diferite instituții – Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, Institutul de Zoologie, Institutul de Cardiologie. Ciclul de invenții s-a axat mai mult pe probleme de inventică din domeniul medicinii, agriculturii, mediului, chimiei, etc..

Potrivit acad. Gulea, savanții din Republica Moldova s-au prezentat și în cadrul acestei ediții cu invenții revoluționare, iar juriul, constituit din 85 de experți internaționali, nume cu rezonanță în lumea cercetării şi inventicii mondiale, au acordat savanților moldoveni două medalii de aur, patru de argint și o medalie de bronz.

Cu Medalie de Aur a fost distins grupul de cercetători, coordonat de acad. Ion Toderaș (Toderas I., Rusu S., Savin A., Erhan D., Gulea A., Zamorneva Maria, Nistreanu Victoria, Chihai O., Gherasim Elena, Gologan I., Rusu V.), care au prezentat tehnologii inovative de deparazitare a faunei cinegetice, a faunei de vânătoare, în lucrare fiind indicate metodele de deparazitare a faunei la cervide. Pentru aceeași lucrare, echipa condusă de acad. Toderaș a fost distinsă și cu Medalia de excelență a Ministerului Cercetării și Inovării din România.

A doua invenție distinsă cu Medalie de Aur a fost pentru lucrarea ce rezidă în elaborarea metodelor de sinteză a compușilor care au aplicare în medicină, acordată echipei de inventatori de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, condusă de acad. Aurelian Gulea, din care face parte fac parte Istrati D., Gudumac V., Groppa St., Gulea A., Usataia Irina, Graur V., Ţapcov V., în colaborare cu Universitatea din Versailles, Franța, condusă de Sebastien Floquet și Emilian Cadot.

Participarea la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva s-a datorat suportului Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților