[ X ]
Putea fi expert în IT, dar a ajuns membru al CEC. Cum a fost calea spre succes a celui care a schimbat informatica pe drept!
17 Martie

Membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Sergiu Gurduza, până a ajunge la funcția pe care o deține, a studiat informatica și dreptul, iar primul job a fost la Ministerul Justiției. Despre acest lucru al a vorbit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.

Sergiu Gurduza a povestit de unde și-a început calea spre succes până a ajunge membru al CEC.

„Prima mea specializare a fost în informatică, deoarece încă în anul 2000 acest domeniu se arăta a fi unul promițător. Ulterior, cu un certificat de tehnician-informatician într-o mână și cu diploma de BAC în altă mână, am decis să opresc „roboțelul” din capul meu și am depus actele la Facultatea de Drept, USM. După facultate, în 2008-2009, am făcut și un master în drept civil, tot la USM.

Primul job oficial a fost la Ministerul Justiției, începând cu anul 2009, în calitate de specialist principal în cadrul Secției relații cu Parlamentul și Curtea Constituțională. În următorii ani, am fost promovat în diferite trepte de funcționar public (consultant, șef de secție, etc.), ca într-un final, în martie 2015, să ajung în poziția de vice-ministru al Justiției.

Ulterior, am mai fost și consilier al Prim-ministrului în domeniul justiției, legislației și combaterii corupției, iar din iunie 2016 sunt membru al Comisiei Electorale Centrale.

Suplimentar, este de adăugat că din 2012 până în prezent, sunt și director-executiv al unui ONG – „Centrul de Consultanță Legislativă”, a povestit Sergiu Gurduza.

Oficialul spune că decizia de a face carieră în domeniul dreptului a fost o decizie bună: „Din momentul când am înțeles ce fel de profesie e juridica, de atunci am simțit și știut că aceasta e profesia unde mă regăsesc și este exact ceea ce vreau să fac. Astăzi, pot afirma că decizia de a profesa în domeniul dreptului a fost una din deciziile bune luate de mine, deoarece această muncă te obligă să te dezvolți multiaspectual, îți permite să fii creativ iar totodată să te afli și în competiție permanentă”, spune Gurduza.

Totodată, Sergiu Gurduza ne-a povestit un moment de „compătimire” din partea familiei față de funcția pe care o deținea la Ministerul Justiției.

„Un moment care mi s-a întipărit în minte și cred că nu îl voi uita niciodată, au fost ochii cât cepele și plini de compătimire a celor din familie când le-am spus ce salariu am primit de la Ministerul Justiției pentru prima lună de muncă – 1 100 lei. Or, în anul 2009 doar ca să ajungi la serviciu și să mănânci o dată pe zi îți trebuia cel puțin 50 de lei, iar salariul de la minister evident nu era suficient nici măcar pentru asta. Respectiv, în acea perioadă, am auzit de mai multe ori aluzii de la cei de acasă că „uite Sergiu, poate totuși o profesie de lemnar sau de altceva, nu se exclude?”. Desigur că a fost greu, eu aș zice că chiar foarte interesant, însă nu regret nimic. Din contra, privind în urmă trebuie să constat că uneori pot fi și foarte „încăpățânat”, ceea ce nu-i numaidecât un cusur”.

De asemenea, Sergiu Gurduza ne-a spus că nu crede într-o formulă a succesului, importat este ca omul să se ocupe cu ceea ce-i place.

„Nu sunt sigur că cred într-o formulă a succesului. Oamenii sunt diferiți prin definiție și respectiv nu există o cheie a succesului pentru doi sau mai mulți oameni. Însă, cred cu tărie că fiecare ar fi bine să facă ceea ce îi place, știe cum și poată să o facă. În cazul meu, odată ce îmi place dreptul, nu îmi rămâne decât să studiez în continuare acest domeniu, ca într-un final să pot profesa bine jurisprudența”, ne-a spus Sergiu Gurduza.

În 2017, Sergiu Gurduza speră că vor fi definitivate un set de reguli noi pentru alegători, va citi literatură artistică și va petrece mai mult timp cu soția.

„Cu siguranță, voi fi mai mult timp alături de scumpa mea soție. Doi, voi ajunge să citesc și literatură artistică, nu doar de specialitate. Iar trei, sper că și prin aportul meu se vor definitiva și vor deveni lege un set de reguli noi, clare și corecte cu privire la modul tehnic de organizare a alegerilor și asigurarea drepturilor electorale tuturor alegătorilor”, ne-a spus oficialul.

gurduza

gurduza1

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților