[ X ]
[ X ]
[ X ]
PUN s-a adresat la CCM. Vezi detalii!
27 Aprilie

Președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM), prin care a cerut să fie declarat neconstituțional alin. (1) din art. 761 Cod contravențional, potrivit căruia „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancţionează cu amendă de la 450 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”, informează CURENTUL.

PUN consideră că, această normă contravine prevederilor art. 1, alin. (3), art. 22 și art. 23, alin. (1) și (2) din Constituția Republicii Moldova, precum și art. art. 6, paragraful 1 și art. 7, paragraf 1 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.

„Mulți cetățeni au fost sancționați contravențional pentru simplul motiv că se plimbau singuri prin parcuri, fără ca să existe, în asemenea cazuri, un pericol real de contaminare/transmitere a bolilor epidemice. În alte spețe, cetățenii au fost amendați doar pentru că nu aveau asupra lor un act de identitate. Este inadmisibil ca statul să-și jecmănească propriii săi cetățeni prin metode abuzive, cuantumul amenzilor fiind disproporționat față de câștigurile modeste ale acestora. Până în prezent au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei”, se arată într-un comunicat al PUN.

„O hotărâre favorabilă în acest caz, dată de Curtea Constituțională, va reprezenta o posibilitate pentru toate persoanele care au fost amendate pentru încălcarea alineatului vizat să aibă dreptul la deschiderea unor proceduri de revizuire a cauzelor contravenționale, care reprezintă o cale extraordinară de atac”, mai adaugă partidul.

Mihela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților