[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSRM: Opoziția a spus că Guvernul trebuie să plece imediat, dar, totodată, să găsim bani pentru agricultori. Constatăm lipsă de logică
16 Decembrie

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că socialiștii sunt deschiși pentru dialog adecvat în vederea identificării surselor financiare de care dispune Republica Moldova pentru a susține ramura agriculturii, informează CURENTUL.

„Chiar și în perioada pandemică, chiar și în perioada de secetă, în premieră, fondul de subsidii din Republica Moldova a depășit o cifră de peste un miliard de lei. Atât a oferit statul Republica Moldova pentru agricultori. Nici în anii buni, niciodată, nu s-a pus drept scop oferirea a peste un miliard de lei pentru agricultori. Evident că doleanțele cu care au venit agricultorii depășesc și această sumă. Evident că au anumite calcule de acasă, dar deputații din Parlamentul Republicii Moldova cunosc ce surse are Bugetul Public Național”, a declarat deputatul.

El a spus că, astăzi, în ordinea de zi a ședinței plenare este anularea Legii miliardului, care practic a pus pe umerii cetățenilor miliarde furate din sectorul bancar. „Anularea Legii miliardului presupune că bugetul nu va mai achita acești bani, iar asta presupune că bugetul va avea suplimentar peste 600 milioane de lei. Propunem ca împreună, toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova, să votăm anularea Legii miliardului în două lecturi, iar banii, care vor fi prin această metodă disponibili în Buget, îi vom acorda Fondului de subsidii în agricultură. Este singura metodă care astăzi ne permite să majorăm și mai mult fondul de subsidii în agricultură”, a adăugat Batrîncea.

Totodată, el a spus că, dacă deputații din opoziție nu vor susține acest proiect de lege, asta pune sub semnul întrebării acordarea a peste 600 milioane de lei suplimentar pentru agricultură. „Stimați deputați, dacă sunteți sinceri în ceea ce doriți, noi suntem deschiși împreună cu dvs. să ne asumăm răspunderea și pentru anularea Legii miliardului, și pentru identificarea sumelor necesare de bani. Toți deputații din Parlament poartă răspundere față de cetățeni și față de agricultori în ultima instanță”, a notat Vlad Batrîncea.

Referitor la moțiunea de cenzură, Batrîncea a declarat că este dreptul regulamentar al deputaților. „Dvs. ați declarat că Guvernul trebuie să plece imediat, dar, totodată, să găsim bani pentru agricultori. Conform Constituției, banii pot fi identificați împreună cu Guvernul. Neavând Guvern – nu poți identifica banii. Constatăm lipsă totală de logică. Ieșiți cu moțiunea de cenzură pentru că este dreptul regulamentar al deputaților”, a mai spus deputatul.

De asemenea, el a menționat că socialiștii primii au declarat că Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie să fie organizate alegeri anticipate. „Am propus acelor colegi care declară același scop să vedem foaia de parcurs juridică și cum se asigură activitatea Guvernului în patru-cinci luni până la anticipate. Cine va răspunde de situația din Republica Moldova, plățile sociale și inclusiv agricultorii? La momentul de față nu am primit niciun răspuns oficial în acest sens și nimeni nu a fost pregătit să elaborăm această foaie de parcurs”, a precizat Vlad Batrîncea.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților