Partidul Socialiștilor condamnă cu fermitate decizia Curții Constituționale cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată de Parlament în sesiunea de toamnă a anului 2020 la inițiativa PSRM, informează CURENTUL cu referire la un comunicat de presă.
„Considerăm că această decizie este motivată politic și nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanții sistemului judiciar și cu atât mai mult de judecătorii Curții Constituționale a țării.
Nu este pentru prima dată când Curtea Constituțională a Republicii Moldova aprobă decizii părtinitoare din punct de vedere politic, anulând legile și deciziile autorităților alese democratic. Prin astfel de decizii, Curtea Constituțională subminează una dintre cele mai importante fundamente ale unui stat democratic – principiul separării puterilor”, menționează socialiștii.
PSRM mai declară: „Atunci când a fost luată decizia asupra Legii privind funcționarea limbilor, judecătorii Curții Constituționale au creat o situație flagrantă care a contribuit la încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova, creând inegalități și divizînd oamenii în funcție de limbă și etnie. Prin decizia sa, Curtea Constituțională readuce țara noastră în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90. Decizia Curții Constituționale va avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a problemei transnistrene, aprofundînd neîncrederea între cele două maluri ale Nistrului”.
„Remarcăm că Legea a fost deja examinată de două ori de către Curtea Constituțională în decembrie 2020, care a refuzat apoi suspendarea funcționării sale. Pe site-ul Curții Constituționale s-a menționat că această „decizie este definitivă și nu poate fi atacată”. Ne uimește memoria scurtă a judecătorilor Curții Constituționale, care și-au neglijat propriile hotărâri, adoptate în urmă cu două luni”, subliniază socialiștii.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova intenționează să re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării. În același timp, potrivit lor, necesitatea reformei constituționale devine din ce în ce mai evidentă. Domeniul de aplicare al competențelor Curții Constituționale trebuie să se limiteze la interpretarea Constituției țării și să fie de natură recomandativă.
„Partidul Socialiștilor, împreună cu întreaga societate, va obține reglementarea legislativă a relațiilor interetnice pe teritoriul Republicii Moldova și protejarea drepturilor tuturor cetățenilor țării, indiferent de etnie, în conformitate cu toate normele internaționale. Drepturile cetățenilor țării noastre multinaționale nu trebuie încălcate de dragul intereselor politice restrânse ale partidelor și grupurilor care se opun țării noastre și poporului ei”, au conchis socialiștii.
Cristina Gurez