[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSRM către Comisia de la Veneția: Proiectul înaintat de PDM încalcă legea
10 Mai

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a avut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ ODIHR, în cadrul căreia au reiterat poziția fermă de modificare a sistemului electoral actual prin introducerea celui mixt, transmite CURENTUL.

Deputatul Vladimir Țurcanu a menționat că introducerea sistemului uninominal este inacceptabilă din punct de vedere a oportunității politice și legalității condiționale.

„Proiectul înaintat de PDM încalcă legea și anume dreptul cetățeanului la vot, mai ales cetățenilor din Transnistria, care nu sunt vizați în nici un fel în acest proiect. Neintroducerea criteriului instalării secțiilor de vot peste hotare încalcă drepturile cetățenilor din afara țării. Noi am demonstrat că sistemul mixt este o alternativă și va permite ca procesul electoral să fie unul activ”, a spus deputatul.

La rândul său, deputatul Vasile Bolea a spus că fracțiunea așteaptă recomandările Comisiei de la Veneția și dicuțiile vor urma în iunie.

„Reprezentanții Comisiei au vrut să vadă care sunt împrejurările politice, care au impus votarea celor două proiecte de lege. Ne-am expus poziția față de uninominal, suntem categoric împotriva acestui proiect”, a spus Vasile Bolea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților