[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSDE susține demersul sindicatelor în privința reducerii vârstei de pensionare pentru femei
17 Iulie

Partidul Social Democrat European consideră absolut pertinente observațiile Confederației Naționale a Sindicatelor, în legătură cu noua creștere a vârstei de pensionare pentru femei și echivalarea acesteia cu a bărbaților, intrată în vigoare din 1 iulie. De asemenea, PSDE susține demersul ca limita de vârstă în acest caz să fie revizuită la 61 de ani.

”În condițiile în care speranța de viață în Republica Moldova e mult mai mică față de media din UE, nu putem accepta astăzi adoptarea acelorași standarde ca în spațiul comunitar. Este nevoie să fie crescută întâi calitatea vieții, să fie asigurate condiții decente de muncă, să crească gradul de salarizare, astfel încât oamenii care ies la pensie să aibă timp și să se bucure de ea.

Astăzi, în afară de faptul că pensionarii primesc pensii mizere, mai trebuie să muncească până la epuizare ca să ajungă, în sfârșit, să le obțină. Iar mulți dintre ei sunt nevoiți să muncească și după depășirea acestui plafon, ca să se poată întreține, în plus, mai și plătesc impozite pe venit din asta.

Atragem atenția guvernării PAS, care se erijează în apărător al drepturilor femeilor, că între vorbele și faptele lor există o discrepanță uriașă și că ar face bine să aplece urechea la argumentele specialiștilor în domeniu și să caute soluții concrete. Exploatarea prin muncă este la fel de gravă precum violența împotriva femeilor sau discriminarea pe criterii de gen”, se spune in declarația formațiunii.

Partidul Social Democrat European și social-democrația în general se preocupă la modul sincer de principiul echității și egalității de șanse și se raportează la femei și la oameni, în general, ca la subiecți de mare valoare în societate, nu ca la obiecte bune de exploatat.

”Cerem, așadar, autorităților să examineze cu maximă responsabilitate acest demers și să identifice soluțiii, astfel încât femeile, mamele noastre să se bucure de protecție din partea statului și să știe că, la un moment dat, vor putea culege roadele muncii lor de o viață”, precizează PSDE.

Inapoi la arhiva noutaților