[ X ]
PSDE solicită convocarea de urgență a Comisiei pentru Situații Excepționale în legătură cu focarele de pestă porcină
25 Martie

PSDE solicită convocarea de urgență a Comisiei pentru Situații Excepționale în legătură cu focarele de pestă porcină. „Situația privind pesta porcină africană (PPA) în Republica Moldova se agravează, cu multiple focare confirmate și măsuri stricte impuse de autorități. În acest context, impactul asupra industriei cărnii de porc este semnificativ, și afectează mult sectorul”, declară formațiunea.

Riscuri pentru țară, producători și consumatori:

1. Impact economic sever asupra producătorilor locali – Cu peste 31 de focare identificate de la începutul anului 2025, fermierii se confruntă cu pierderi uriașe. Sacrificarea a 65.000 de porci doar la ferma din Roșcani va duce la un declin semnificativ al producției interne.

2. Republica Moldova nu poate exporta carne de porc în UE – țara nu este autorizată pentru exportul cărnii de porc către Uniunea Europeană din cauza statului sanitar neconform cu standardele comunitare. Astfel, problema restricțiilor de export nu este nouă, dar focarele recente vor afecta și mai mult piața internă, limitând perspectivele comerciale ale producătorilor.

3.Creșterea prețurilor pentru consumatori – Deficitul de carne de porc va duce inevitabil la scumpiri pe piața locală. În plus, dependența de importuri va crea presiune asupra prețurilor, mai ales dacă furnizorii străini vor profita de această oportunitate pentru a majora costurile.

4.Risc epidemiologic ridicat – Având peste 20 de focare active, există posibilitatea ca boala să se răspândească în continuare, afectând și micii producători sau fermele de autoconsum.

Pentru a preveni aceste riscuri, PSDE solicită convocare de urgență a Comisiei pentru Situații Excepționale și propune un plan concret de măsuri:

Pe termen scurt:

· Eradicarea focarelor și impunerea măsurilor stricte de carantină – ANSA trebuie să acționeze ferm pentru a preveni extinderea bolii în alte regiuni.

· Import controlat de carne de porc – Guvernul trebuie să asigure un mecanism echilibrat de import pentru a preveni speculațiile de pe piață și creșterea necontrolată a prețurilor.

· Sprijin financiar pentru fermierii afectați – Despăgubirile trebuie să fie acordate rapid și echitabil, pentru a permite relansarea fermelor afectate.

Pe termen mediu:

· Repopularea fermelor cu măsuri stricte de biosecuritate – După eliminarea focarelor, este esențială implementarea unor standarde mai riguroase de protecție sanitară.

· Program național de prevenire a PPA – Autoritățile trebuie să elaboreze o strategie clară, inclusiv cu măsuri educaționale pentru fermieri și populație.

· Îmbunătățirea infrastructurii sanitare și de trasabilitate – Pentru a putea spera la viitoare negocieri privind exportul în UE, Moldova trebuie să investească în modernizarea sistemului veterinar și alinierea la cerințele europene.

În lipsa unei strategii eficiente de combatere și prevenire a pestei porcine, impactul economic și social poate fi unul sever și de durată.

Inapoi la arhiva noutaților