[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSDE îndeamnă guvernarea PAS să să verifice starea căilor ferate și să întreprindă de urgență măsuri, pentru a preveni posibile tragedii
19 Septembrie

Partidul Social Democrat European îi cere Guvernului să întreprindă de urgență măsuri, pentru a preveni posibile riscuri pe liniile de cale ferată, din cauza stării deplorabile în care se află infrastructura feroviară. Sesizarea vine din partea vicepreședintelui PSDE, Vadim Brînzaniuc, ca urmare a două înregistrări video, ce confirmă acest lucru, publicate pe internet la diferență de doar câteva zile.

 Într-o postare pe Facebook, Vadim Brînzaniuc amintește că, săptămâna trecută, un internaut a publicat un video pe internet, în care arată starea căilor ferate din Republica Moldova. În acel filmuleț, el scoate ușor cu mâna cuiele ruginite, care ar trebui să fixeze șinele, și se întreabă cum este posibil ca pe aceste linii să meargă trenuri de pasageri și de marfă, și dacă cineva își pune problema riscurilor pe care le implică această situație.

„La doar câteva zile distanță, apare un alt video, care confirmă temerile exprimate în filmulețul anterior. Un tren de marfă era cât pe ce să provoace o tragedie, după ce un vagon a sărit de pe șine, cel mai probabil din cauză că acestea s-au deplasat, nefiind fixate bine. Din fericire, trenul nu avea viteză și astfel a reușit să oprească la timp. Dar ce s-ar fi întâmplat, în acest caz, dacă viteza ar fi fost cu mult mai mare? Ne putem da ușor seama. Mai mult, vă imaginați că, în locul unui marfar, putea fi un tren plin cu pasageri!”, menționează vicepreședintele PSDE.

Potrivit lui, infrastructura feroviară a Republicii Moldova este o problemă cronică, pe care guvernarea o ignoră. Asta în condițiile în care, susține Vadim Brînzaniuc, calea ferată ar putea reprezenta una din dintre cele mai eficiente soluții, pentru criza din domeniul transporturilor.

„Vorbim, de mult timp, despre necesitatea extinderii liniilor de cale ferată, inclusiv despre nevoia de a schimba vechiul ecartament sovietic/rusesc pe unul european. Asta ne-ar permite să asigurăm o alternativă reală transportului de mărfuri și pasageri, spre țările europene, în condițiile unui flux tot mai mare în această direcție”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Vadim Brînzaniuc atrage atenția că aici este vorba nu doar despre necesitatea de a soluționa o problemă vitală, ci, în primul rând, despre securitatea cetățenilor.

„Asta în condițiile în care riscurile sunt evidente. De ce autoritățile nu întreprind nimic? Așteaptă să se producă o tragedie, iar după aceea să constatăm iarăși că nu există vinovați? Ar fi bine ca domnul ministru Spînu, dar și toți colegii lui din Guvern, în loc să ne povestească fantasmagorii și să se laude degeaba, mai bine ar ieși și ar spune concret ce fac pentru a preveni riscurile. Unul dintre ele l-am descris acum. Să vedem dacă se va autosesiza cineva”, a mai menționat vicepreședintele PSDE, Vadim Brînzaniuc.

Inapoi la arhiva noutaților