[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSDE îi cere guvernării PAS să explice cum va cheltui banii împrumutați pentru dezvoltarea sectorului energetic
21 Iulie

Partidul Social Democrat European (PSDE) îi cere guvernării PAS să prezinte un raport detaliat cu privire la noul împrumut pe care intenționează să-l contracteze de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Este vorba despre creditul de 40 de milioane de euro destinat consolidării sectorului energetic, care urmează să fie ratificat de Parlament.

Într-o înregistrare video, vicepreședintele PSDE, Vadim Brînzaniuc, susține că investițiile în sectorul energetic sunt necesare, în același timp, sunt este nevoie ca instituțiile responsabile să explice foarte clar cum vor fi cheltuite aceste fonduri.

„Energia este o chestiune vitală și trebuie să investim pentru a ne asigura independența și securitatea la acest capitol. În același timp, eu și colegii mei, și cred că și întreaga societate, ne punem întrebarea: cum va fi utilizat acest nou împrumut de zeci de milioane și în ce măsură acești bani chiar vor ajunge acolo unde trebuie”, a declarat Vadim Brînzaniuc.

Potrivit lui, întrebarea este una absolut legitimă, deoarece Republica Moldova a împrumutat deja foarte mulți bani, mai ales în ultimul an și ceva.

„Suma totală care a venit în Moldova, doar de la Uniunea Europeană, dacă e să-i dăm crezare lui Charles Michel, președintele Consiliului European, depășește un miliard de euro. Un miliard, prieteni! Dar unde s-au dus acești bani nimeni nu știe. N-am văzut niciun raport, n-am văzut investiții în proiecte serioase, nimeni nu discută despre ei. În aceste condiții, suntem îndreptățiți să bănuim că acești bani sunt, pur și simplu, furați”, a adăugat vicepreședintele social democraților europeni.

 Iată de ce, spune el, înainte ca acest nou împrumut să fie ratificat de Parlament, guvernarea PAS trebuie să vină cu un raport amplu, „în care să explice, negru pe alb, în ce va fi investit fiecare bănuț”.

 „Ca să înțelegem dacă merită sau nu să ne mai îndatorăm iarăși. Pentru că la câte datorii avem deja, au de plătit nepoții și strănepoții noștri, zeci de ani, de acum încolo. În plus, avem tot temeiul să bănuim că, sub pretextul consolidării sectorului energetic, PAS va folosi banii împrumutați de noi toți pentru campania lor electorală. Ei doar pot asta, au demonstrat. Așa că, repet, vrem să știm cum se va cheltui fiecare bănuț”, a adăugat vicepreședintele PSDE, Vadim Brînzaniuc.

Inapoi la arhiva noutaților