[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSDE, despre anularea patentei: În cine bateți și pe cine vreți să pedepsiți în aceste clipe grele
6 Iunie

Partidul Social Democrat European (PSDE) se arată îngrijorat de intenția anulării patentei de întreprinzător în comerț.

”Este oare timpul potrivit pentru anularea patentei de întreprinzător în comerț în condițiile în care: economia și populația este afectată de crize cauzate de conflictul militar din regiune, resimțim acut post efectele Pandemiei Covid 19, povara prețurilor la resursele energetice pusă de guvernanți pe umerii cetățenilor simpli, inflația fără precedent, pensiile mizere ce nu acoperă minimul necesar de existența și amplificarea migrării populației?”, se întreabă PSDE.

Formațiunea susține că ”în lipsa onorarii promisiunilor electorale vizând investițiile în economie și crearea de locuri de muncă bine plătite acasă, guvernul taie nemilos și ultimele șanse ale unor categorii vulnerabile de a-și câștiga de sine stătător existența”.

”Argumentele invocate de cei care dețin patente nu sunt intenționat auzite, consultările sunt mimate, orgoliile și narcisismul factorilor decizionali „reformatori” puse în capul mesei fără careva analize pertinente și profunde ale efectelor ce vor fi asupra celor care „niorlăie” (vorba poetului). Bateți în patenta care totuși reprezintă o componentă a economiei albe, reglementată prin lege, care asigură defalcări, fie ele și modeste la bugetele locale. Dar poate mai logic ar fi să începeți cu economia tenebră, cu excluderea fenomenului plății salariilor în plic și de neplată a oricăror impozite și contribuții salariale? Care este alternativa pentru acești oameni, care, din diferite considerente personale și profesionale, nu sunt gata de a trece la altă formă de activitate? Le puteți asigura o altă sursă de venit și existență, sau poate le puteți oferi locuri de muncă cu salarii bine plătite așa cum le-a fost promis? Sau „locurile de muncă bine plătite” se refereau doar la posturile de „ministru”? În cine bateți și pe cine vreți să pedepsiți în aceste clipe grele, de „situație excepțională” când, de fapt, ar urmă să lansați instrumente de sprijin? Care este viziunea, politicile și cadrul de planificare strategică vizând dezvoltarea economiei naționale ce ar prevedea acțiuni articulate privind crearea de locuri de muncă și de promovare a creșterii durabile și reziliente? Care sunt programele de suport antreprenorial inovative, bazate pe necesitățile reale ale celor cărora le anulați patentă?”, se menționează în comunicat.

Totodată, PSDE se întreabă, dacă ajutorul financiar pentru procurarea mașinilor de casă este suficient.

”De fapt este un nou populism deoarece puțini vor putea și dori să-l acceseze și care nu se știe de ce ar urma fi solicitat de la ODA?! Poate mai rezonabil, urmând practică altor state, ar fi ca mașinile de casă să fie eliberate gratuit de către Inspectoratul Fiscal, iar acest fapt să reprezinte în mod automat înregistrare? Și apropo de ODA, organizație menită să suporte antreprenoriatul. La moment, din rezultatele „remarcabile” ale acestei instituții se constată doar schimbarea cu fast a denumirii, o majorare excesivă a aparatului, costuri cosmice pentru elaborări de studii/analize și mai puțin orientare spre noi inițiative de suport antreprenorial pe tot ciclul vieții unei entități. Deciziile luate, fie ele bune sau rele, influențează viitorul celor cărora li se vor aplica, dar la fel vor influența pozitiv sau negativ și viitorul celor care le iau”, concluzionează cei de la PSDE.

Inapoi la arhiva noutaților