[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSDE critică dur proiectul PAS care îngrădește dreptul unor cetățeni de a candida la alegeri: Reprezintă un atac asupra principiilor de bază ale Democrației
18 Iulie

Poziția PSDE cu privire la proiectul de lege care îngrădește dreptul unor cetățeni de a candida la alegeri

Astăzi, la Parlament au avut loc consultări publice pe marginea proiectului privind restricția pentru aleșii și conducerea partidelor declarate neconstituționale de a candida în alegeri. Partidul Social Democrat European (PSDE) a fost reprezentat la aceste discuții de către vicepreședintele formațiunii, Vadim Brînzaniuc.

Poziția exprimată de reprezentantul PSDE, în numele partidului, este că inițiativa de a impune răspundere colectivă și de a le limita drepturile unor cetățeni afiliați unui partid declarat neconstituțional reprezintă un atac asupra principiilor de bază ale Democrației și un atentat asupra drepturilor și libertăților fundamentale, consfințite de Constituție și de convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte.

PSDE consideră că, înainte de a fi votat în prima lectură, era necesară o examinare de fond a acestui proiect de lege, de către instituțiile abilitate, pentru a ne asigura că acesta respectă întocmai principiile universale și drepturile fundamentale. Fără avizul pozitiv al Comisiei de la Veneția și a unei examinări prealabile a Curții Constituționale, acest subiect nu poate fi nici măcar supus dezbaterilor publice.

Chiar dacă Partidul ȘOR, ca entitate politică și persoană juridică, a fost desființat, ca urmare a unei hotărâri definitive a Curții Constituționale, considerăm că pedeapsa colectivă pentru delictul unui grup infracțional este o sancțiune disproporționată. În plus, aleșii locali au fost deja pedepsiți o dată, prin dizolvarea partidului din care făceau parte, or, în așa mod, li s-a restricționat deja un drept constituțional, dreptul la libera asociere. Comprimarea încă a unui drept constituțional este o sancțiune distorsionată.

PSDE se delimitează categoric de Partidul ȘOR, declarat neconstituțional, și condamnă ferm modul în care reprezentanții acestuia aleg să facă politică. În același timp, nu putem distorsiona sistemul de drept, din cauză că instituțiile statului nu își fac treaba și nu sunt în stare să-i tragă la răspundere pe care care încalcă nemijlocit legea.

Reiterăm că, prin aceasta lege, se încalcă flagrant principiile de bază ale democrației – dreptul la asociere, individualizarea pedepsei și răspunderii penale, precum și prezumția nevinovăției. Dacă acest proiect va fi aprobat, riscăm să creăm un precedent foarte periculos. Înțelegem intenția și dorința guvernării de a elimina un concurent electoral, dar nu poți interzice la mii de oameni să candideze, fără ca în privința lor să existe o dovadă clară a vinovăției.

Inapoi la arhiva noutaților