Partidul Social Democrat European (PSDE) își exprimă profunda dezamăgire față de decizia recentă a Guvernului de a reduce accizele pentru tutunul încălzit, o măsură care contravine în mod evident angajamentelor asumate anterior de către același Guvern în ceea ce privește protejarea sănătății publice.
PSDE a susținut întotdeauna inițiativele menite să protejeze sănătatea cetățenilor și să reducă prevalența consumului de tutun. În perioadele în care ne-am aflat la guvernare, am dat curs și am susținut toate inițiativele care vizau combaterea fumatului, implementând măsuri stricte și eficiente pentru a descuraja consumul de produse din tutun.
Decizia actualului guvern reprezintă o deviere gravă de la aceste obiective. Reducerea accizelor pentru tutunul încălzit riscă să submineze eforturile depuse până acum pentru reducerea consumului de tutun și protejarea sănătății publice. Experiența altor țări a demonstrat în mod clar că majorarea accizelor este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a reduce prevalența fumatului.
Suntem îngrijorați de influența pe care giganții mondiali ai industriei tutunului par să o exercite asupra deciziilor guvernamentale, în detrimentul sănătății oamenilor. Argumentele Ministerului Finanțelor, conform cărora produsele din tutun încălzit sunt mai puțin dăunătoare și inovative, sunt nefondate și induc în eroare publicul. Este esențial să subliniem că aceste produse sunt la fel de nocive pentru sănătate precum cele tradiționale, iar taxarea diferențiată poate crea o impresie falsă în rândul consumatorilor.
PSDE solicită Guvernului să revizuiască această decizie și să adopte măsuri coerente și responsabile pentru protejarea sănătății publice. Ne alăturăm experților în sănătate, organizațiilor neguvernamentale de domeniu în apelul lor pentru dezbateri parlamentare urgente pe această temă și pentru reconsiderarea politicii fiscale aplicate produselor din tutun încălzit.
Totodată, PSDE va semna scrisoarea deschisă împotriva reducerii accizelor pentru tutunul încălzit, alături de profesori universitari și cercetători, precum și de experți în politici de sănătate, președinți ai societăților de pediatrie și medicină de familie din Republica Moldova.
Este imperativ ca Republica Moldova să își mențină angajamentele asumate în Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare pentru perioada 2023-2027 și să continue să implementeze politici care să reducă prevalența consumului de tutun. Orice pas înapoi în această direcție pune în pericol sănătatea cetățenilor noștri și compromite imaginea țării noastre ca un stat capabil să implementeze politici eficiente în controlul tutunului.
PSDE rămâne ferm angajat în lupta împotriva fumatului și va continua să sprijine toate inițiativele menite să protejeze sănătatea oamenilor și să reducă consumul de tutun în Republica Moldova.