Protestele stradale ale agricultorilor moldoveni s-au încheiat încă anul trecut, dar problemele lor tot nerezolvate au rămas. Vorbe goale, promisiuni multe, rezultatele – mai deloc. Iar pe lângă problemele lăsate nerezolvate, apar altele noi, la fel de complicate. Modul în care Ministerul Agriculturii vede susținerea sectorului agricol seamănă mai mult a bătaie de joc, o sfidare a celei mai importante ramuri a economiei naționale.
Iar această atitudine se observă cel mai bine prin comparație. Și pentru asta nu trebuie să plecăm departe. În România, după câteva zile de proteste ale fermierilor, Guvernul Ciolacu a rezolvat cea mai mare parte a revendicărilor înaintate de agricultori. Iar cea mai importantă dintre ele se referă la acordarea unui sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna anului 2022.
“Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși 280.000 de euro. Estimăm peste 162 de mii de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată. Fermierii noștri merită din plin această compensație!”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat din România.
Și stau sărmanii noștri fermieri, ascultă știrile de la București și se crucesc. De ce în România se poate, iar în Republica Moldova – nu? De ce într-o țară normală guvernarea ia în considerare păsul celor năpăstuiți, iar guvernării PAS îi este în cot de durerea fermierilor moldoveni. Întrebarea e la suprafață: PAS nu vrea, pentru că dacă ar fi vrut, demult rezolva măcar o parte dintre probleme agricultorilor.
Partidul Social Democrat European cere Guvernului să identifice bani pentru a acorda fermierilor sprijinul necesar, pe care îl merită, după modelul ajutoarelor acordate în România. Argumentul că nu-s bani nu mai merge. De asemenea, PSDE cere Guvernului să rezolve problema acordării motorinei donate de România. Este inadmisibil ca după atâta vreme autoritățile să nu fie în stare să găsească o soluție pentru ca fermierii să poată beneficia de combustibilul de care au nevoie.