Semne bune are anul acesta pentru producția de prune. După un 2017 în care exportul de prune a bătut toate recordurile, în 2018 acestea ar putea să fie depășite. Agricultorii se așteaptă la o producție cu cel puțin 10% mai mare, informează CURENTUL.
Din totalul de 93 000 de tone recoltate de prune în 2017, 58 000 t au fost exportate în țările lumii – o cantitate record față de alți ani. Solicitat de reporterul nostru, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova „Moldova Fruct” spune că succesul se explică prin cantitățile mai mari de prune moldovenești importate de țările europene.
„Cu toate că principalul importator de prune autohtone rămâne a fi Federația Rusă, anul trecut în premieră am reușit să livrăm în Europa mai mult de 10 000 t, care este cota maximă de export în UE pentru Moldova. Grație frigurilor ce au abătut țările Europei, numai în Polonia și România am reușit să exportăm 17 000 t de prune. În țările Baltice – peste 2000 t, iar în Belarus și Letonia câte 1 800 t”, a spus Iurie Fală.
Potrivit directorului asociației, succesul a determinat agricultorii să-și mărească suprafețele livezilor.
„Prunele cresc lent, dar cresc. Agricultorii încearcă să-și diversifice producția. Prunele se recoltează mai devreme, respectiv și se vând mai devreme, ceea ce îi asigură cu niște bani mai timpuriu. Anul acesta se așteaptă cu cel puțin 10% mai multă roadă deoarece pomii care au înghețat anul trecut s-au odihnit și vor fi încărcați cu fructe”, a adăugat Iurie Fală.
Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova „Moldova Fruct” cere Guvernului să negocieze cu Uniunea Europeană ca anul acesta să crească cota de export pentru producția moldovenească de fructe și legume.
Dumitru Garcaliuc