[ X ]
[ X ]
[ X ]
Provocările și dificultățile cu care se confruntă persoanele cu deficiențe vizuale, discutate de deputata Valentina Buliga cu beneficiarii „LOW VISION”
3 Decembrie

Provocările și dificultățile cu care se confruntă persoanele cu deficiențe vizuale au fost discutate de Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga cu beneficiarii Centrului de reabilitare medico-socială pentru persoanele cu vedere slabă „LOW VISION” din capitală, transmite CURENTUL.

Evenimentul se înscrie în acțiunile, organizate de Parlament, de Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, marcată anual la 3 decembrie.

„În ultima perioada, autoritățile au realizat mai multe politici de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități. Recent, Parlamentul a modificat Constituția Republicii Moldova în scopul asigurării şi promovării condiţiilor de egalitate în exercitarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale a persoanelor cu dizabilităţi”, a menționat Valentina Buliga.

Potrivit deputatei, o altă inițiativă importantă se referă la promovarea ocupării forței de muncă, printr-o abordare pro-activă, care propune servicii și măsuri de ocupare a forței de muncă moderne, adaptate necesităților diferitor categorii de persoane, inclusiv tineri, persoane necalificate, persoane cu dizabilități, șomeri etc.

Președinta comisiei a vorbit și despre prestațiile și serviciile adresate persoanelor cu dizabilități, a răspuns la întrebările părinților copiilor cu deficiențe de vedere și a apreciat activitatea centrului LOW VISION, menționând că, în acest an, pentru fondarea și dezvoltarea în Republica Moldova a optometriei, doctorul Tatiana Ghidirimschi a fost decorată cu cea mai înaltă distincție a Parlamentului – Medalia Democrației.

La rândul ei, Tatiana Ghidirimschi a declarat că, de la fondarea sa, din anul 2009, Centrul de reabilitare medico-socială pentru persoanele cu vedere slabă „LOW VISION” a oferit 7 600 de consultații pentru locuitorii din întreaga țară. 1/3 dintre acestea au vizat copiii. „Ne bucurăm că 50 la sută dintre elevii cu vedere mai joasă de 10% au fost integrați în instituțiile de învățământ, grație dispozitivelor de corecție optică distribuite gratis de centru”, a precizat medicul.

La discuție a participat și profesorul Organizaţiei de Caritate „Hjelp Moldova” din Norvegia, Hans Born Bakketeyn, care sprijină activitatea instituției.

În după-amiaza zilei de astăzi, președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie Valentina Buliga va vizita Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale (fete) din orașul Hâncești și va discuta cu angajații, părinții și beneficiarii instituției.

Anual, la 3 decembrie, comunitatea mondială marchează Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Această zi a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în anul 1992 pentru a promova incluziunea persoanelor cu dizabilități în viața de zi cu zi.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților