Provocările și dificultățile cu care se confruntă persoanele cu deficiențe vizuale au fost discutate de Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga cu beneficiarii Centrului de reabilitare medico-socială pentru persoanele cu vedere slabă „LOW VISION” din capitală, transmite CURENTUL.
Evenimentul se înscrie în acțiunile, organizate de Parlament, de Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, marcată anual la 3 decembrie.
„În ultima perioada, autoritățile au realizat mai multe politici de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități. Recent, Parlamentul a modificat Constituția Republicii Moldova în scopul asigurării şi promovării condiţiilor de egalitate în exercitarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale a persoanelor cu dizabilităţi”, a menționat Valentina Buliga.
Potrivit deputatei, o altă inițiativă importantă se referă la promovarea ocupării forței de muncă, printr-o abordare pro-activă, care propune servicii și măsuri de ocupare a forței de muncă moderne, adaptate necesităților diferitor categorii de persoane, inclusiv tineri, persoane necalificate, persoane cu dizabilități, șomeri etc.
Președinta comisiei a vorbit și despre prestațiile și serviciile adresate persoanelor cu dizabilități, a răspuns la întrebările părinților copiilor cu deficiențe de vedere și a apreciat activitatea centrului LOW VISION, menționând că, în acest an, pentru fondarea și dezvoltarea în Republica Moldova a optometriei, doctorul Tatiana Ghidirimschi a fost decorată cu cea mai înaltă distincție a Parlamentului – Medalia Democrației.
La rândul ei, Tatiana Ghidirimschi a declarat că, de la fondarea sa, din anul 2009, Centrul de reabilitare medico-socială pentru persoanele cu vedere slabă „LOW VISION” a oferit 7 600 de consultații pentru locuitorii din întreaga țară. 1/3 dintre acestea au vizat copiii. „Ne bucurăm că 50 la sută dintre elevii cu vedere mai joasă de 10% au fost integrați în instituțiile de învățământ, grație dispozitivelor de corecție optică distribuite gratis de centru”, a precizat medicul.
La discuție a participat și profesorul Organizaţiei de Caritate „Hjelp Moldova” din Norvegia, Hans Born Bakketeyn, care sprijină activitatea instituției.
În după-amiaza zilei de astăzi, președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie Valentina Buliga va vizita Casa-internat pentru copii cu deficiențe mintale (fete) din orașul Hâncești și va discuta cu angajații, părinții și beneficiarii instituției.
Anual, la 3 decembrie, comunitatea mondială marchează Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Această zi a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în anul 1992 pentru a promova incluziunea persoanelor cu dizabilități în viața de zi cu zi.
Cristina Pendea