[ X ]
[ X ]
[ X ]
Protest la Parlament: Proiectele ce prevăd modificarea sistemului electoral trebuie blocate
5 Mai

Reprezentanţii Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Nostru (PN) și Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), împreună cu reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale, au protestat în faţa Parlamentului, împotriva schimbării sistemului electoral actual, prin introducerea votului uninominal şi mixt, informează CURENTUL.

Protestatarii au scandat:„ Ruşine”, „Ruşine”, „Nu ne furaţi ţara”, „Nu ne furaţi ţara”.

Ilian Caşu, vicepreşedintele Partidului Nostru, a îndemnat societatea să iasă la proteste. „Ne-am adunat ca să stopăm un abuz, un dezmăţ. Ceea ce se întămplă acum în Parlamentul RM este inacceptabil, s-a instaurat un regim tâlhăresc, mafiot, care dorește să schimbe regulile de joc. Nu ne trebuie sistemul uninominal în Republica Moldova, acest sistem îi trebuie doar lui Plahotniuc ca să monopolizeze întreaga Puterea. Ei doresc în grabă să modifice sistemul electoral, însă datoria noastră este să protestăm”, a spus Cașu.

Vicepreşedintele PDA, Alexei Slusari, a declarat că este necesar să se realizeze un comitet pentru salvarea democraţiei. „Cu această guvernare este clar – mai avem câţiva paşi şi în Republica Moldova se va instaura dictatura. Această guvernare pseudodemocrată astăzi a luat decizia să voteze, în prima lectură, proiectul privind introducerea votului uninominal. Eu cred că este necesar să facem şi să alcătuim un comitet de salvare a democraţiei, să fie creat un centru competent sau în câteva luni se va instaura dictatura”, a spus Slusari.

Dumitru Alaiba, activist, a accentuat că societatea civilă trebuie să iasă la protest. „Ei nu respectă opiniile cetăţenilor, ei acceptă doar opiniile care le plac, asta nu e guvernare! Noi strigăm ruşine, dar ei nu o au, noi strigăm afară, dar ei singuri nu vor pleca de la putere de unii singuri. Este foarte important să ne organizăm şi să blocăm acest proiect ca el să nu se voteze în lectură finală”, a spus Dumitru Alaiba.

Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, a declarat că proiectul privind introducerea votului uninominal trebuie blocat. „Cred că, este un pas orientat spre suprimarea democraţiei şi a dreptului cetăţenilor şi vor vota un pseudocandidat, care să-i facă jocul acestei coaliţii democrate, dar care în realitatea nu este aşa. Trebuie să blocăm acest proiect de lege, să nu le dăm voie să-l ducă la bun sfârşit. Jos democraţia uninominală”, a spus el.

Vasile Năstase, unul dintre fondatorii PDA, a făcut un apel către cetățeni: „Rog toată societatea să înţeleagă ce înseamnă acest regim. Fac apel către societate să iasă la protest. Ne vom mobiliza la o mare acţiune de protest împotriva regimului criminal, care nu înseamnă nimic altceva decât păstrarea unor persoane la treuca puterii. Prin introducerea acestui sistem încearcă să se salveze de la ispăşirea pedepselor pentru toate infracţiunile comise. Este important să fim uniţi şi să nu luptăm pentru valorile europene doar pe internet, dar şi aici în stradă”.

Inna Şupac, șefa fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a declarat că, indiferent de ideologia politică, toţi cetăţenii trebuie să iasă la protest. „Noi toţi, împreună, dorim să avem ţărisoara noastră mică, dar mândră – o ţară prosperă, în care regulile de joc trebuie să rămână a fi democratice. Să spunem tuturor deputaţilor, care pledează pentru uninominal în Parlamentul Republicii Moldova – ruşine”, a spus Șupac.

Viorel Cibotaru, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a accentuat că adevărata putere se află în mâinile cetăţenilor. „Noi, cetăţenii, reprezentăm puterea adevarată în R. Moldova. Statul R. Moldova este capturat şi asta este evident pentru toţi. Gestul pe care l-a făcut guvernarea este un gest ofensator împotriva Europei. Din acest moment, toată puterea aparţine cetăţenilor R. Moldova. Să ne folosim de această putere!”, a spus liderul liberal-democraților.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților