[ X ]
Propunerile Platformei DA privind deoffshorizarea țării
14 Martie

Platforma Demnitate și Adevăr a propus astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, câteva acțiuni pentru deoffshorizarea economiei Republicii Moldova, informează CURENTUL.

Alexandru Slusari, unul dintre conducătorii Platformei, a declarat că, în vederea asigurării securității economice a statului, neîmpovărării acestuia cu credite externe, rambursate ulterior și de generațiile viitoare, în scopul acumulării semnificative a veniturilor în bugetul public național și transparentizării mediului de afaceri din țara, Platforma DA vine cu câteva propuneri privind deoffshorizarea țării.

„Unu – semnarea de către Guvernul Republicii Moldova a acordurilor cu toate zonele off-shore privind schimbul informațiilor fiscale. În cazul în care acesta va fi refuzat, toate tranzacțiile cu orice zonă off-shore vor fi interzise. Doi – Introducerea prezumpției vinovăției pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în Republica Moldova și dețin relații cu zonele off-shore. În cazul apăriției unor bănuieli rezonabile, aceste întreprinderi sunt obligate să probeze că nu au practicat sau aplicat scheme de evaziuni fiscale, spălări de bani sau finanțare a terorismului, cu participarea companiilor din zonele off-shore”, a precizat politicianul.

Potrivit lui, a treia propunere este transparentizarea acționariatului și interzicerea activităților companiilor înregistrate în zonele off-shore sau controlate de persoane din aceste zone în domeniul bancar, energetic, asigurări și mass-media.

„Patru – introducerea impozitului special pentru orice tranzacție cu companiile din zonele off-shore în valoare de 12% și cinci – interzicerea participării în achiziții de stat a întreprinderilor înregistrate în zonele off-shore sau controlate de persoane din aceste zone”, a adăugat Slusari.

Alexandru Slusari a mai spus că, în paralel, în vederea abordării complexe a problemelor dezvoltării economice, Platforma DA propune îmbunătățirea esențială a climatului investițional din țară, „introducerea mai multor stimulente fiscale pentru antreprenorii legali și înăsprirea drastică a sancțiunilor pentru practicile tenebre”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților