Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a prezentat două inițiative de modificare a legii privind sistemul de pensii, informează CURENTUL.
„Prin primul proiect de lege noi propunem să susținem acea categorie de persoane din Republica Moldova care este în afara tuturor reformelor din sistemul de pensii. Vorbim despre pensionarii cei mai în vârstă care s-au pensionat până la data de 1 ianuarie 1999 și nu au mai lucrat după aceasta. Din data de 1 octombrie 2021, pensia minimă a fost majorată până la 2000 de lei. Majoritatea parlamentară a numit această normă ca fiind una corectă. Amintim că, vor primi pensia minimală cei care au făcut o deducere minimală în Bugetul de asigurări sociale. Pensionarii despre care vorbim au făcut și deduceri mari și au un stagiu de lucru mai mare, dar primesc o pensie de 2100-2300 lei. Numărul acestor pensionari în țara noastră este de circa 2000 de persoane”, a declarat deputatul BCS, Elena Bodnarenco, în cadrul unei conferințe de presă.
În acest sens, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vine în susținerea pensionarilor și propune să le majoreze pensia cu 50% din 1 iulie 2022.
„La moment, pentru a avea dreptul la pensia pentru limită de vârstă sau la cea de dizabilitate, beneficiarul trebuie să depună cererea și actele necesare în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare sau emiterii deciziei de încadrare în grad de dizabilitate a Consiliului Național pentru determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă sau a structurilor sale teritoriale. În cazul pensiei de urmaș, acest drept survine dacă cererea și actele necesare sunt depuse în termen de 90 de zile de la data decesului întreținătorului. Dacă termenul indicat este depășit, prestația de asigurări sociale corespunzătoare se acordă de la data prezentării ultimului act necesar”, a spus deputatul.
Totodată, BCS vine cu un proiect de lege ce propune ca, de la 1 iulie 2022, pentru femeile care au născut și educat până la vârsta de opt ani, trei sau patru copii se aplică vârstele standard de pensionare diminuate cu trei ani, adică 60 de ani.
De asemenea, de la 1 iulie 2022, pentru femeile care au născut și educat până la vârsta de opt ani cinci și mai mulți copii se aplică vârstele standard de pensionare diminuate cu șase ani – la 57 de ani.
„Suntem convinși că, aceste modificări și măsuri vor convinge femeile să nască mai mulți copii, fapt ce va aduce la îmbunătățirea situației demografice în RM”, au conchis deputații BCS.
Cristina Jicol