[ X ]
[ X ]
[ X ]
Propunerea unui politician pentru alegerile din 2018: „Trebuie de umblat la listele partidelor și de obligat să…”
1 Martie

Ex-șeful Biroul pentru Diasporă, consilierul municipal, Victor Lutenco, membru al Partidului Popular European din Moldova (PPEM),consideră că un domeniu în care nu s-a avansat deloc este dreptul de a fi ales şi reprezentarea Diasporei pe segmentul politic, transmite CURENTUL cu referire la interviul acordat pentru Europa Liberă.

„Iată aici eu cred că noi avem o problemă foarte mare. Şi pe această dimensiune guvernul sau guvernarea în cazul dat, este, pur şi simplu, obligată să schimbe lucrurile până la scrutinul din 2018, indiferent care este sistemul electoral. Dacă sistemul electoral va fi mixt, este mai uşor, fiindcă faci circumscripţii electorale pe sistemul majoritar, faci circumscripţii electorale peste hotare, poţi să le faci câte vrei, în funcție de cum structurezi mai bine. Dar, teoretic, ele ar trebui să fie proporţionale. Dacă noi peste hotare avem între 750.000-800.000 de oameni, populaţie, în general, avem trei milioane şi jumătate, atunci aceasta şi ar trebui să fie proporţia. Deja de văzut la persoanele cu dreptul de vot şi concentraţia lor şi atâtea circumscripţii ar trebui să fie”, spune el.

În opinia sa, dacă rămânem la sistemul de vot proporţional, atunci, probabil, trebuie de umblat la listele partidelor politice.

„Și a obliga partidele politice ca şi cu un pas anumit, de exemplu, 130.000-140.000 au participat, probabil, 1:7, 1:8, fiecare al şaptelea, în primii şapte trebuie să fie neapărat o persoană din diasporă, în următorii şapte neapărat o persoană din diasporă ş.a.m.d., astfel încât să fie reprezentaţi cei din diasporă.Aceasta trebuie să fie în lege. Cum spuneaţi şi dumneavoastră, o astfel de intervenţie şi o astfel de schimbare tot reprezintă o instituţie. Aceasta și este, într-un fel, instituţia reprezentării diasporei în guvernare. Şi, în primul rând, se începe de la Parlament. După aceasta noi putem vorbi despre atragerea specialiştilor în funcţii guvernamentale, mai ales pe poziţiile acestea, după mine, extrem de importante de secretari de stat care coordonează activitatea funcţionarilor publici şi ar trebui să asigure continuitatea activităţii ministerelor. Şi mai jos deja, la specialişti tehnici”, mai crede Lutenco.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților