[ X ]
[ X ]
[ X ]
Propunerea PAS pentru Parlament: „Aleșii locali care vor părăsi partidele – să rămână fără aceste mandate”
28 Martie

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a propus Parlamentului Republicii Moldova o inițiativă legislativă, care are drept scop combaterea migrației politice în rândul aleșilor locali. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, informează CURENTUL.

Igor Grosu, secretarul General al Partidului Acțiune și Solidaritate, a accentuat că prin acest proiect de lege se dorește ca guvernarea locală să rămână și să fie legitimă, adică să fie exercitată în conformitate cu votul acordat de cetățeni, și să nu fie convertită după alegeri.

„Esența constă în faptul că aleșii locali care vor părăsi partidele, cu care au câștigat mandatele, să rămână fără aceste mandate. În ultimii ani, aleșii poporului naționali, cât și locali aderă în masă la PDM, dacă nu cu binișorul, atunci și prin alte metode. Anume din acest considerent se dorește introducerea sistemului de vot uninominal, se dorește deținerea controlului total asupra tuturor”, a menționat Grosu.

Juristul Sergiu Litvinenco a oferit mai multe detalii cu privire la proiectul de lege propus. „Proiectul de lege prevede pierderea mandatului de ales local, de consilier local, consilier raional, de președinte, vicepreședinte de raion în cazul în care persoana respectivă pierde apartenența politică a partidului, pe listele căruia și-a obținut mandatul. Altfel spus, dacă un consilier raional, care a obținut mandatul pe listele unui anumit partid, decide să plece din partidul respectiv sau este exclus din partid, indiferent că aderă sau nu la un alt partid, acesta urmează să-și încheie mandatul de consilier raional, iar în cazul primarului riscă să-și piardă mandatul, dacă demisionează din partidul în care a candidat în alegeri”, a explicat juristul.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților