Asociația Promo-LEX și Centrul de Politici și Reforme au publicat o notă de poziție privind interzicerea prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a tuturor întrunirilor publice, transmite CURENTUL.
Asociațiile consideră că această măsură este nejustificată, disproporționată și abuzivă.
„Dispoziția nr. 1 a Comisiei pentru Situații Excepționale din data de 01.04.2021, și anume punctul 6 al acesteia prin care „se interzice desfăşurarea adunărilor, întrunirilor, manifestaţiilor publice, mitingurilor şi a altor acţiuni de masă”, efectiv suspendă dreptul constituțional al cetățenilor la libertatea întrunirilor (articolul 40 din Constituția Republicii Moldova) pe durata perioadei de urgență – 60 de zile calendaristice – fără o fundamentare suficientă și cu riscul de a afecta disproporționat drepturile și libertățile civile și politice ale cetățenilor.
Interdicția este abuzivă deoarece:
Are un caracter ilegal, arbitrar și neuniform: instituțiile publice nu au adus dovezi că întrunirile pașnice cu respectarea regulilor sanitare – limitarea numărului de participanți, obligativitatea distanței sociale (fizice), purtarea măștii – ar constitui un risc sporit de sănătate publică.
Nu este necesară și nici proporțională: întrunirile în aer liber, într-un loc spațios, cu păstrarea distanței dintre participanți și de o durată scurtă ar corespunde standardelor de sănătate publică recunoscute de experții din domeniu. Interzicerea inclusiv a manifestațiilor care întrunesc aceste condiții este disproporționată scopului legitim urmărit.
Are impact disproporționat asupra libertăților civile și politice: în condițiile crizei, sanitare, politice și economice, o astfel de restricție poate fi interpretată ca un instrument de a împiedica manifestarea pozițiilor și opiniilor critice și de protest împotriva guvernului și comportă un risc mare de abuz în sensul cenzurării opiniilor care nu sunt agreate de autorități”, se spune în notă.
Având în vedere argumentele expuse, Asociațiile cer Comisiei pentru Situații Excepționale să-și revizuiască Decizia nr. 1 din 01.04.2021 și să anuleze interzicerea desfășurării întrunirilor publice.
„Recomandăm ca toate deciziile ulterioare referitoare la restricționarea dreptului la libertatea întrunirii în timpul pandemiei de COVID-19 să fie luate pe baza unei analize atente și argumentate a circumstanțelor de fapt și a impactului pe care l-ar putea genera”, se mai spune în notă.
Întreg textul poate fi citit aici.
Cristina Parfeni