[ X ]
Promo – Lex: „Persoanele a căror drepturi au fost afectate în regiunea transnistreană nu au posibilitatea de a-și apăra drepturile și libertățile fundamentale”
19 Februarie

Asociația Promo-LEX desfășoară, astăzi, conferința internațională ce vizează executarea deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate în cauzele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

Îîn cadrul conferinței, Directorul Asociației Promo-LEX, Ion Manole a declarat că, regiunea transnistreană nu este proprietatea privată a grupului de persoane ce-l controlează. „Respectiv accesul liber în teritoriu trebuie garantat imediat și necondiționat pentru ca nici o persoană care a încălcat drepturile să nu poată beneficia de impunitatea actuală. Oamenii care locuiesc în astfel de teritorii trebuie să se bucure în egală măsură de garanțiile Convenției Europene pentru Drepturile Omului”, a declarat Manole.

La rândul său, Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a menționat că, prima și una dintre cele mai importante hotărâri pronunțate de CtEDO în privința RM este Ilașcu și alții v. Republica Moldova.

„Această hotărâre a avut un impact major asupra jurisprudenței ulterioare a Curții, dar și asupra respectării drepturilor omului în teritoriile ocupate de Federația Rusă din estul Republicii Moldova”, a menționat Tănase.

Avoocata Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi Caminschi a spus că, persoanele a căror drepturi au fost afectate în regiunea transnistreană sau de regimul din regiune, nu au posibilitatea de a-și apăra drepturile și libertățile fundamentale.

„Cel puțin din 2 motive: nimeni nu monitorizează situația drepturilor omului din această regiune; existența fenomenului impunității: nu există mecanisme eficiente de protecție a drepturilor omului și, prin urmare, niciunul dintre cei care încalcă drepturile omului nu este tras la răspundere”, a menționat avocata.

Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tatiana Molcean a subliniat importanţa supravegherii executării integrale a deciziilor CEDO, precum şi identificării soluțiilor juridice pentru depășirea situațiilor de blocaj în ceea ce privește punerea în aplicare a hotărârilor în cauzele privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „În special în speța Catan și alții vs. Republica Moldova şi Federația Rusă. Autorităţile de la Chișinău atribuie o importanță majoră dosarului în cauză, inclusiv din perspectiva asigurării accesului la instruirea de calitate și funcţionării adecvate a şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a ţării noastre”, a punctat Molcean.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților