[ X ]
[ X ]
[ X ]
Promo-LEX, la Edineț. Ce încălcări au depistat observatorii și ce spun autoritățile locale din nordul țării
11 Aprilie

La Edineț au fost prezentate concluziile și recomandările misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, transmite CURENTUL.

În cadrul mesei rotunde, experții Promo-LEX au prezentat raportul pe țară și raportul pentru regiunea de nord, pe circumscripțiile 1-8.

Potrivit raportului Promo-LEX, s-au identificat 67% de cazuri de modificare a componenței CECE, iar 54% au fost efectuate la solicitarea partidelor politice. Organele electorale au refuzat să elibereze procesele verbale observatorilor Promo-LEX. S-au folosit resursele administrative în 536 cazuri, mai mult de 8 ori ca în alegerile din 2016. S-au înregistrat oferirea cadourilor electorale în 188 cazuri.

De asemenea, experții au constatat că nu au fost raportați banii pentru concertele organizate, publicitatea stradală, materiale promoționale, publicitate pe internet. S-au raportat la CEC venituri acumulate de peste 64 mln. lei. La CEC au fost depuse 19 contestații cu caracter financiar, dar nici una nu a fost admisă. Potrivit experților, controlul și supravegherea procesului a fost insuficient din partea CEC.

În regiunea de nord a țării, au fost înregistrate secții de votare care nu au recepționat listele electorale de la scrutinul precedent: Briceni, Dondușeni, Drochia etc.

În unele localități s-au înregistrat conflicte în Registrul de Stat al alegătorilor. Peste 300 de cazuri de existență a persoanelor decedate s-au depistat. De asemenea, observatorii au identificat erori în listele electorale, adrese greșite sau inexistente. Alte nereguli: lipsa datelor din buletinul de identitate, persoane străine la domiciliul alegătorilor, lipsa adreselor alegătorilor în listele electorale. 3 candidați au depus contestații la CEC în vederea neînregistrării, altă contestație privind agitația electorală, utilizarea resurselor administrative, după ziua alegerilor cu privire la numărarea voturilor.

În acest sens, Promo-LEX recomandă autorităților modificarea cadrului legal și noțiunile din Codul electoral să fie mai explicite.

În cadrul dezbaterilor, participanții nu au fost de acord cu prezentarea datelor și au menționat că sunt eronate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților