[ X ]
Promo-LEX îndeamnă actorii politici să evite discursurile de ură și intoleranță
20 Septembrie

În pragul campaniei electorale, Promo-LEX cheamă toți concurenții electorali să evite discursurile care promovează ura și intoleranța, transmite CURENTUL.

Astfel, printr-un apel public, Promo-LEX solicită autorităților să adopte cât mai curând amendamentele legislative pentru sancționarea faptelor motivate de ură și prejudecată.

„Experiența monitorizării campaniilor electorale precedente a arătat că discursul bazat pe diverse forme de intoleranță devine un instrument utilizat tot mai des în procesele electorale din Moldova. Aceasta este una din concluziile de bază ale monitorizării discursului de ură și instigării la discriminare în spațiul public, realizate de Asociația Promo-LEX în anul 2018 și în primul trimestru al anului 2019”, menționează Promo-LEX.

Potrivit aceluiași comunicat, monitorizarea realizată de Promo-LEX în primul trimestru al anului 2019, care a inclus și campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24.02.2019, a arătat că procesele electorale reprezintă un catalizator al răspândirii urii și intoleranței în spațiul public, iar numărul total al cazurilor de discurs de ură în anul 2019 a crescut cu aproximativ 83% față de anul 2018.

Asociația Promo-LEX reiterează că libertatea de exprimare reprezintă un pilon fundamental pentru orice stat democratic și nu contestă importanța acesteia pentru procesele politice și politicieni: „Cu toate acestea, considerăm că, prețul libertății de exprimare nu poate fi ura și intoleranța în societate. Promovarea unui limbaj echilibrat, non violent și bazat pe respect nu doar va crește calitatea discursului politic în campania electorală, dar va oferi alegătorilor posibilitatea de a-și concentra atenția pe problemele din societate și nu pe mesajele de ură sau discriminare. Pe de altă parte, comportamentul civilizat va da dovada maturității clasei politice”.

Din aceste motive, Asociația Promo-LEX invită toți concurenții electorali, politicienii și actorii implicați deja în alegerile locale generale și alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019, precum și cei care urmează a fi înregistrați în cursa electorală, să dea dovadă de respect, să se exprime echilibrat și să aibă un comportament decent, în spiritul valorilor democratice.

În același timp, Promo-LEX consideră necesară adoptarea cât mai rapidă a amendamentelor legislative privind sancționarea faptelor motivate de prejudecată, prevăzute în proiectul de lege nr. 301 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (versiunea din iulie 2017, după comasarea cu proiectul nr. 277), luând în considerare și recomandările făcute pe marginea acestuia de organizațiile naționale și internaționale.

„Adoptarea amendamentelor legislative menționate ante va duce la creșterea gradului de responsabilitate a actorilor implicați în promovarea discursului de ură și va oferi posibilitatea de a combate eficient faptele motivate de prejudecată, inclusiv discursul de ură”, se mai spune în Apel.

Asociația Promo LEX va continua monitorizarea discursului de ură în această campanie electorală și va prezenta rezultatele acesteia în rapoartele periodice ale Misiunii de Observare a Alegerilor Locale Generale din 20 octombrie 2019, dar și în raportul final privind discursului de ură și instigarea la discriminare în spațiul public și mass-media din RM.

Precizăm că, monitorizarea discursului de ură este realizată în cadrul proiectului „Consolidarea unei platforme de dezvoltare a activismului și educației de Drepturi ale Omului în Republica Moldova – etapa II”, implementat de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar oferit de Departamentul Justiție și Drepturile Omului din cadrul Fundației Soros-Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților