Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat încălcarea drepturilor omului în trei cazuri în care este vizată R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, transmite CURENTUL.
Potrivit directorului de programe pentru drepturile omului în cadrul Asociației Promo-Lex, Alexandru Postică, Curtea Europeană a constatat violarea art. 5, 6 a Convenției Europene, iar instanțele de judecată din Transnistria nu pot fi considerate instanțe legitime de a judeca.
„În primul caz, forțele separatiste din Transnistria au arestat un cetățean, învinuindu-l de spionaj și acesta a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate. Dumnealui a fost eliberat de așa-numitul lider al regiunii. Cetățeanul nu a avut parte de un proces echitabil, dar și dreptul la viața privată și de familie a fost încălcat. Curtea Europeană a constatat că instanțele de judecată din regiunea transnistreană nu pot fi considerate legitime pentru a judeca.
R. Moldova nu a fost recunoscută vinovată de violarea art. 5, 6. Responsabilitatea de a achita prejudiciul moral i-a revenit Federației Ruse. Instanța a considerat ca Guvernul Rusiei să achite prejudiciul moral de 30 mii euro soțului și 70 mii euro soției.
În a doua cauză, unde un tânăr a fost reținut în 2005 și în timpul detenției, a fost infectat cu HIV. În 2006 a fost condamnat la 6 ani privațiune de libertate în Tiraspol. Tânărul a invocat că fiind în închisoare nu a beneficiat de tratamentul necesar. Curtea a constatat violarea art.3 – lipsa asistenței medicale și violența în timpul detenției. Astfel, tânărului trebuie să i se achite prejudiciul moral de 40 mii euro și 3 mii euro pentru servicii, toate încasate din contul Federației Ruse.
A fost subliniat faptul că, pe parcursul detenției, Guvernul R. Moldova a fost consecvent în ceea ce ține demersul la Planul Internațional asupra controlului teritoriului”, a spus Alexandru Postica.
Avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru, a adus aminte despre cazul unei cetățene din Moldova, care aflată în detenție s-a îmbolnăvit de 20 de boli, iar statul i-a achitat prejudiciul de 3 200 de euro. „A fost constatată violarea art.3 și art.5. S-a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție, care a recunoscut violarea articolelor și a cerut să-i fie achitat prejudiciul moral de 3 200 euro. Noi am considerat această sumă destul de mică și ne-am adresat la CEDO. CEDO a considerat că nu-i destul să recunoști vina și a dispus achitarea unui prejudiciu moral de 11 800 euro”, a spus Vadim Vieru.
Cristina Parfeni