Directorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postica, a dezvăluit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, detalii despre cum lucrează și vor lucra experții până la alegerile parlamentare, stabilite pentru data de 24 februarie 2019, informează CURENTUL.
Pavel Postica a menționat că, Promo-LEX va desemna câte un observator pe termen lung, pentru fiecare circumscripție electorală deschisă pe teritoriul țării, dar și câte un observator pentru cele două circumscripții de peste hotarele țării și similar va fi pentru monitorizarea procesului în cele două circumscripții din regiunea transnistreană.
„În ceea privește observarea alegerilor pe termen scurt, vom desemna observatori în toate secțiile deschise pe teritoriul Republicii Moldova. Suplimentar, în cele de peste hotare vom încerca să delegăm observatori în aproximativ 50 de secții de votare. Totodată, vom ține cont de participarea la ultimul scrutin și ipotezele referitor la participarea în aceste secții, așa ca să acoperim secții în care credem că vor fi cei mai mulți alegători. Noi vom desfășura o misiune de circa 19 monitori care vor atrage o atenție deosebită la soluționarea și examinarea litigiilor electorale, inclusiv prin participarea directă în ședințele de judecată. Acești monitori, avocați, vor fi repartizați pentru fiecare judecătorie, practic, plus Curtea de Apel și cea de justiție. În așa fel încât să ne asigurăm că soluționarea litigiilor electorale nu scapă de sub controlul observatorilor. În cadrul campaniei vom desfășura activități de informare civică apolitică și vom difuza spoturi video, vor fi dezbateri TV și radio”, a precizat Postica.
Totodată, Postica a menționat că, în ziua alegerilor, cel mai probabil, vor organiza 3 briefinguri de presă, care vor încerca să prezinte ceea ce vor observa colegii în teritoriu. „A doua zi, cel mai probabil, sperăm să reușim să facem numărarea în paralel a voturilor, în baza proceselor electorale pe care le vom ridica prin intermediul observatorilor. Totodată, gestionăm platforma monitor.md, pe care fiecare cetățean poate să semnaleze orice activitate, eveniment cu conotație electorală, atașând, după caz, anumite fotografii, video, despre cum văd ei procesul electoral în teritoriu. Observatorii vor încerca să verifice corectitudinea acestei informații”, a punctat Postica.
Andriana Cheptine