[ X ]
Promo-LEX a evaluat activitățile desfășurate de Comisia Electorală Centrală
25 Iunie

Asociația Promo-LEX a făcut public astăzi Raportul de evaluare a activităților desfășurate de Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în anul 2019, prin prisma prevederilor Planurilor strategice ale acestora implementate în perioada 2016-2019, informează CURENTUL.

„Din cele 24 de acțiuni planificate de către CEC pentru a fi realizate în 2019, Promo-LEX consideră că 15 acțiuni (63%) au fost executate integral, șapte (29%) au fost parțial executate, iar două acțiuni (8%) au rămas neexecutate.

Cele mai bune rezultate au fost atinse în privința realizării obiectivului ce ține de organizarea alegerilor și a campaniilor de informare pentru acestea. În acest sens, pe parcursul lui 2019, CEC a organizat două scrutine naționale (alegeri parlamentare și alegeri locale generale), precum și a desfășurat ample campanii de informare pentru alegători. De asemenea, în urma alegerilor, CEC a elaborat două studii privind auditul de gen (coraportul bărbați/femei) în rândul concurenților electorali, observatorilor și funcționarilor electorali. Acestea, însă, au inclus doar date statistice, fără a fi elucidate problemele relevante, cum ar fi înregistrarea concurenților fără respectarea cotei de gen și a ordinii de amplasare a candidaților în listele electorale.

Rezultate mai puțin bune au fost înregistrate în privința dezvoltării și implementării modulelor SIAS ”Alegeri”, unde nici în anul 2019 autoritatea electorală nu a reușit să implementeze modulul ”Control Financiar”, utilizarea acestuia fiind amânată pentru 2020. Restanțe au fost constatate și în privința creării în cadrul CEC a unei noi subdiviziuni responsabile de supravegherea și controlul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale – acțiune care a fost preluată în noul Plan Strategic al autorității”, se spune într-un comunicat de presă.

În cazul CICDE, Promo-LEX constată că din cele 34 de activități planificate, 17 (48%) au fost executate, parțial executate au fost 9 activități (26%), iar alte 9 (26%) au rămas neexecutate.

„Cele mai bune rezultate au fost atinse de instituție în privința prestării serviciilor de instruire, diverse și inovative, scop în care au fost analizate și perfecționate permanent seminarele organizate, au fost elaborate noi module de instruire, cu identificarea grupurilor necesar a fi pregătite.

De cealaltă parte, cele mai slabe rezultate au fost constatate în procesul de executare a activităților planificate pentru atragerea și angajarea unei echipe stabile de formatori motivați, precum și în activitatea de dezvoltare a platformei de instruire online e-learning.

Neexecutate au rămas și activitățile planificate pentru autonomia financiară a instituției prin elaborarea unui program pentru colectarea de fonduri și a unei politici de autofinanțare a instituției. Menționăm că în mare parte, activitățile respective au fost preluate în noul Plan Strategic al instituției pentru perioada anilor 2020-2023”, se mai spune în comunicat.

În urma evaluării activităților desfășurate de CEC și CICDE pe parcursul anului 2019, Promo-LEX prezintă în Raport o serie de recomandări adresate autorității electorale. Raportul integral poate fi accesat aici.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților